Cancellara Boonen harelbeke.jpgHa valaki a macska-/kockaköves, egynapos klasszikusokat szereti, akkor számára most jött el az év legfontosabb két hete. Kezdésként egy múltját és presztízsét tekintve (még!) kisebb, a mezőnyt tekintve már kifejezetten rangos verseny, a Harelbeke következik.

 

Nincs ország, amely több WT-versenynek adhat otthont idén, mint Belgium. Az öt közül az első a kicsit fura hangzású, E3 Harelbeke. Az E3 az országút korábbi (ma már A14 vagy E17) jelzéséből származik, amelyen halad a mezőny, a második felét pedig már nem nehéz kitalálni, hiszen Harelbeke a rajt és a cél helyszíne is, csak közben le kell küzdeni a 212,2 km-es távot, valamint 17 kisebb- részben macskaköves- emelkedőt. Egyik sem vészes, együtt viszont már kifejezetten megterhelő lesz, nem csoda, hogy tavaly a későbbi győztes Fabian Cancellara már jóval a cél előtt leszakított mindenkit. Egyébként sem szokás itt véletlenül győzni, ha az elmúlt 11 évet nézzük, csak a svájci (3-szor), Tom Boonen (5), valamint a Tour- és Giro- szakaszgyőztes, U23-as világbajnok Kurt-Asle Arvesen (6 éve), és a szintén nem kis név Filippo Pozzato (5 éve) tudott itt nyerni.

Ami a verseny múltját illeti, talán nem olyan hatalmas, mint a Liege-Bastogne-Liege-é, amelyet idén rendeznek meg századik alkalommal, de egyre nagyobb elismerésnek örvend. Az első Harelbekére 1958-ben került sor, igaz, már 1955-ben is volt egy nagyon hasonló viadal, Harelbeke-Anvers-Harelbeke néven. Aztán ahogyan haladt előre az idő, úgy lett egyre inkább a Flandria kistestvére. Mindez 2005-ben teljesedett ki igazán, amikor mind a két versenyen pontosan ugyanúgy nézett ki a dobogó: Boonen, Klier, Van Petegem. Itt is ugyanazok jelentik a nehézségeket, mint amik jövő vasárnap fogják: a macskaköves szakaszok, az emelkedők, és a szél.

Harelbeke emelkedők.png

A nehezebb emelkedők: A Paterberg csupán 500m, de macskaköves és 12,5%-os meredekségű, az Oude Kwaremont 2200méteréből 1,5km macskaköves, 4,2%-os az átlagmeredeksége. Az utolsó, a Tiegenberg 16km-re van a céltól.

A mezőny idén is szenzációsan erősre sikeredett, alig hiányzik valaki az igazán nagy egynapos menők közül. Mindig kíváncsian várja az ember, mire megy egymással az új kerékpárral rajthoz álló Fabian Cancellara (Trek), a családi tragédiát követően gyaníthatóan hatalmas bizonyítási vággyal elinduló Tom Boonen (OPQS), valamint Peter Sagan (Cannondale). Persze ezzel még közel sem teljes a lista, hiszen Sep Vanmarcke (Belkin) a tavalyi Roubaix után minden ilyen viadalon az esélyesek között van, a korábbi győztes Filippo Pozzato (Lampre-Merida), adott esetben Zdenek Stybar (OPQS), John Degenkolb (Giant), Luca Paolini (Katyusa), Edvald Boasson-Hagen (Sky), vagy éppen Sylvain Chavanel (IAM) sikere sem lenne hatalmas meglepetés.

Ugyanakkor Philippe Gilbert nincs itt, gyaníthatóan sokat kivett belőle a Milánó-Sanremo, de így is megtalálhatjuk a kifejezetten erős BMC-keretben Greg Van Avermaet-t és Taylor Phinney-t is, úgyhogy aggodalomra nincs ok, joggal sorolják a legmagasabb szintű versenyek közé.

A teljes rajtlista: itt. Ami az időjárást illeti, bizakodhatunk, olyan 14 fokot, fátyolfelhős időt jósolnak jelenleg.

 

Az ES Bringa esélyesei:

***Fabian Cancellara (Trek)

**Tom Boonen (OPQS), Peter Sagan (Cannondale)

*Sep Vanmarcke (Belkin), Ian Stannard (Sky), Greg Van Avermaet (BMC), John Degenkolb (Giant), Luca Paolini (Katyusa)

Meglepetésember: Yoann Offredo (FDJ), Daniele Bennati (Tinkoff)

 

A versenyt pénteken délután 3-tól, ÉLŐben közvetítjük az Eurosporton, közvetlenül utána a katalán körverseny 5. szakasza is látható lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr805881503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása