Mario Pafundi nem túlságosan ismert a kerékpár rajongók körében. Pedig neki köszönhetjük, hogy a Chris Froome a tavalyi TdF győztese, nem tűnt el teljesen. Az olasz masszőr 2010 óta a Sky csapatának alkalmazottja, korábban pedig a Barloworldnél dolgozott. Ott ismerkedett meg Chrissel.

Chris-froom-une.jpg

2007 őszén, a stuttgarti vb ideje alatt találkoztak először. Claudio Corti a Barloworld menedzsere megkérte Mario Pafundit a csapat masszőrjét, hogy menjen ki egy tehetségesnek tartott kenyai versenyző elé a repülőtérre. A brit együttes - már csak szponzora miatt is - nagyon szeretett volna egy afrikai kerékpárost. Pafundi nem kérdezett, hanem elindult a vendégért. Miután megérkezett a váróterembe sehol sem találta azt a fekete srácot, akit keresett. Közel fél órát álldogált, amikor a sarokban kiszúrt egy magas fehér bőrű fiút, jó sok bőrönddel. Miután mindkét fél számára egyértelművé vált, hogy egymásra várnak, Pafundi felvette a csapat új kenyai versenyzőjét. Majd egyből telefonált Cortinak: „Megtaláltam, már hozom is. De ez a srác nem fekete, ahogy mondat. Teljesen fehér…!” Nagyjából ez hangzott el a rövid beszélgetés során. Chris tehát Európába került, és elkezdte profi karrierjét. Két év után a Sky csapatához igazolt. Bár tehetsége a 2011-es Vueltán mindenki számára egyértelművé vált, nem sokon múlott, hogy Froome elutazhatott a spanyol körversenyre. „Idény közben egyszer csak Brailsford odajött hozzám és azt mondta, hogy komoly kétségei vannak Christ illetően. Már nem olyan vékony és motivált, mint amikor hozzánk került. Megkért, hogy az ENECO Tour ideje alatt beszélgessek el vele”. Pafundi pedig őszintén kitálalt Froome-nak. „Ha nem kapod össze magad, az idény végén tuti, hogy elküldenek. Észre kellene venned, ez nem a Barlowolrd. Itt kevesebbet kell beszélni, és többet dolgozni” - mondta Chrisnek. Froome később úgy emlékezett vissza erre a beszélgetésre, mint valami sorsfordító jelre. „Utólag bevallotta nekem, abban a pillanatban nagyon meggyűlölt. De később észrevetette, hogy segíteni akartam. Leesett neki, mi történt. Mindenki hallgatott és mosolygott körülötte, miközben én közölte vele: bajban van.”

Bradley-wiggins-008.jpg

2012. július 12. Albertville-La Toussuire etap. A  Tour de France első igazán fontos napja. A szakasz, amely Froome-Wiggins „párharcról” marad emlékezetes, amikor a segítő váratlanul lehagyta a csapat első számú emberét. A befutó után Pafundi beszélgetett el elsőként Chrissel. „Beléptem a szobájába és közöltem vele: nem tudom mi volt a szokás Nairobiban, és hogy ott nézett a versenyeket a Tv-ben, de nálunk nem így mennek a dolgok. Itt Európában a nagy körversenyeken van egy kapitány, és mindenki őt segíti. Ez a sportág alapszabálya, ezt diktálja a tradíció”. Pafundi meglepő választ kapott. „Azt mondta nekem: Wiggins már kapott egy ajándékot tőlem, a 2011-es Vueltát”. Ekkor az olasz masszőr, szépen nyugodtan, megértette a Sky versenyzőjével, hogy hamarosan eljön az ő ideje. Amikor mindenki érte fog dolgozni. És valószínűleg azt is megtapasztalja majd, milyen érzés, amikor lesz nála egy erősebb csapattárs. Egy versenyző, aki a csapatutasítások miatt, sárga trikóhoz fogja segíteni.

Pafundi más érdekességet is elmesélt. Például azt, hogy a 2012-es szezon elején magához hívatta Dave Brailsford.”Közölte velem, hogy eladjuk Froome-ot, mert vinné a BMC. Én rá néztem, és nem hittem el, amit mond. Ennyit válaszoltam: Neee… Még csak 26 éves, óriási tehetség. Inkább engedjük el Wigginst. Vagy tartsuk meg mindkettőjüket, és ne versenyezzenek együtt”.  Brailsford erről hallani sem akart. Nála Bradley egyet jelentette a Tour de France-al. Prafundi azonban nem állt le. „Elmondtam Dave-nek, hogy Wiggins valójában nem is akart elmenni a Tourra. Csak erről senkinek nem beszélt. Őt sokkal jobban motiválta a londoni olimpia. Miután megkapta Párizsban a sárga trikót, már 21.30-kor a repülőn ült, és ment haza. Egyszer négyszemközt elárulta nekem: ha tudta volna, mennyi bajjal jár a sárga trikó, nem is ragaszkodott volna a megszerzéséhez…” Brailsford ekkor odafordult az olasz masszőrhöz, és a következőket mondta: „Köszönöm, hogy ezt elárultad nekem. Nem is tudom, mire mennék nélküled”. Pafundi volt a Sky főnökének egyik bizalmasa. Olyan infókkal látta el a szakmai stábot, melyeknek értéke felbecsülhetetlen. Tim Keirson a másik fontos láncszem. De ő inkább számokkal dolgozik. Pafundi az emberekkel. A szakaszokat követő 30-60 perces masszírozó blokkok közben, ő beszélget szinte elsőként a versenyzőkkel. Ismeri őket, sokszor jobban, mint egy-egy sportigazgató.

Utólag már tudjuk jó, hogy a két alkalommal is ő volt az, aki elsőként beszélgethetett el Chris Froome-al.  

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr665885548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása