Ivan Basso realista. Nem álmodozik a rózsaszín trikóról. Tudja, hogy 36 évesen egyszerűen már nincs esélye újra megnyerni a Girot. Pedig négy éve sikerült neki. Azt viszont elvárja magától, hogy már a ma kezdődő Trentioni körön is ott legyen a legjobbak között.

ivan-basso-cannondale.jpg

Novemberben ünnepli a 37. születésnapját. Hol a határ? Meddig láthatjuk még Ivan Bassot? „Aldo Sassi a Mapei legendás főnöke mondta mindig: az élettani adottságok miatt maximum 40 éves korig lehet magas szinten tekerni. Egy bizonyos pont után, egyszerűen már az oxigén felvevő képességed sem olyan, mint fiatalabb korodban. Persze, sok minden fejben dől el. Nem mindegy menet közben mennyire éltél profi életet. Mekkora nyomásnak voltál kitéve. A nyugalom, és a motiváció nagyon nagy szerepet játszik ebben a kérdésben”. Ha valaki, akkor Ivan Basso jó tudja mindezt. 1999-ben indult először háromhetesen, 12 évvel korábban pedig fehér trikós volt a Touron. Kétszeres Giro győztes, és még mindig a Cannondale első számú embere.

„A magaslati edzőtáborban Davide Formoloval voltam egy szobában. Ő 15 évvel fiatalabb nálam. Lehet, hogy 2-3 generáció különbség van köztünk, de nem érzem magam öregnek. Sőt, nem egyszer megkérdezték tőlem, hogy bírom ennyire jól az edzéseket. Persze, jönnek hozzám tanácsokért is”.  Ivan pedig segít. „Mindig azt mondom a fiataloknak, hogy olyan a helyzetünk, mint a Formula 1-es pilótáknak. Minden apró részletre figyelnünk kell. Az étkezéstől kezdve az öltözködésig. Egy edzés után megteheted, hogy megiszol egy korsó sört, vagy nekiesel az édességeknek. Én azonban inkább az antioxidáns hatása miatt, a zöld teát javasolnám. Lehet, viccesen hangzik, de ez is lényeges dolog. Aztán mindig elmesélem a fiatalabbaknak, hogy mindezek ellenére nincs garancia arra, hogy sok versenyt fogsz nyerni. De az elhivatottság és a szenvedély nem hiányozhat belőled”.

bass_1.jpgRészlet a keddi Gazzettából

Kihagyhatatlan a kérdés: Basso még mindig kellően elhivatott? „Tizenhét napos magaslati edzőtáborból érkeztem meg a Trentino körre. 2150 méteren volt a szállodánk, folyamatosan 2300 méter fölött készültünk. Az összes nap a kerékpározásról szólt. Reggeli, délelőtt edzés, aztán pihenő, masszázs, vacsora és alvás. Ez csak így működik. Jól éreztem magam, de ez sem jelent garanciát arra, hogy nem lesz gond verseny közben. Mert vannak ellenfelek is”. Ellenfelek, akik jóval fiatalabbak Ivannál. Az idei Giro egyik legnagyobb esélyese Nairo Quintana például 9 éves volt, amikor Basso először indult az olasz körön. „Nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy van esélyem a rózsaszín trikóra. Ha szeretném a korábbi évek teljesítményét felülmúlni, valami nagyon meglepőnek kellene történnie. Tisztában vagyok a képességeimmel. A formám nem rossz, most már csak a problémamentes versenyre lenne szükségem. És arra, hogy ott legyek a legjobbak között. Ez elég régóta nem mentem igazán elől…”

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr176068035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása