SzékelyDávid 2013.10.31. 13:23

Hess-jedal!?

Michael Rasmussen új könyvében az szerepel, ő tanította meg a Giro 2012-es győztesének, hogyan kell szedni az EPO-t...Hesjedal nem tagadja, hogy így történt.

Hesjedal fejet fog.jpg

Hétfőn fog megjelenni Michael Rasmussen önéletrajzi könyve. Ha valaki nem emlékezne a dánra, ő az, akit 2007-ben sárga trikósként nem engedett tovább a csapata a Touron. Történt ugyanis, hogy az összetettben 9 napon át élen álló rabobankos versenyzőről kiderült, -állításával ellentétben- nem Mexikóban volt júniusban a feleségével, hanem Olaszországban készült, és pechjére össze is futott Davide Cassani újságíróval...

Rasmussen.jpg

Idén januárban elismerte, 1998-tól 2010-ig doppingolt, amiért jelenleg két éves eltiltását tölti. Ebből kifolyólag rengeteg szabadideje akadt, amit arra használt fel, hogy megírta önéletrajzi könyvét. A „mű” hétfőn fog megjelenni, de egy ravasz- és megszokott- marketingfogással egy újság (Politiken) már most részleteket közölt, elsősorban arról, hogy 2003-ban hogyan magyarázta el három tehetséges kanadai kerékpárosnak, köztük Ryder Hesjedalnak, miként kell EPO-t szedni.

Hamar világossá vált, hogy a három kanadai hegyi kerékpáros, Seamus McGrath, Chris Sheppard és Ryder Hesjedal látta a fényt az alagút végén: egy jó eredmény a 2003-as világkupában helyet biztosít számukra az athéni olimpián. Ezért aztán augusztusban eljöttek hozzám, mielőtt én a Vueltára utaztam volna. Két hetet maradtak. Edzettem velük a Dolomitokban, és megtanítottam nekik, hogyan szedjenek be vitamin-injekciókat, EPO-t, és Synachtent. (…) Sheppard 16. lett a világbajnokságon, McGrath hatodik vagy nyolcadik volt, mielőtt kiesett, Ryder Hesjedal pedig ezüstérmesként végzett. Utóbbi megnyerte volna az olimpiát, ha nem kap defektet. 2012-ben, több remek országúti év után győzött a Giro d'Italián.” A dán azt is állítja, később a három versenyző hálából elvitte őt vacsorázni Olaszországban, a számlát Sheppard fizette.

A könyv írása során a három érintett egyike sem akarta kommentálni e sorokat, ám a mostani nyilvánosságra hozatalt követően Hesjedal már nem maradhatott csöndben. Sőt, csapata, a Garmin szerint már korábban vallott, a kanadai és az Egyesül Államok antidopping ügynökségének is elmondta, hogyan használt tiltott szereket 2003-ban.

A kerékpársport az életem. Imádtam és ebben a sportágban éltem mindig is, de több mint egy évtizede a rossz utat választottam. Hiába történt mindez több mint tíz éve, és tartott csak egy rövid időszakon keresztül, nem változtat a tényen, hogy én követtem el ezt a hibát, ezzel azóta együtt kell élnem, és nagyon sajnálom. Mindenkitől az életben, a sporton belül és kívül- azoknak, akik támogattak az álmaim elérésében- beleértve a barátaimat, a családomat, a médiát, a szurkolókat, a szponzoraimat- azoktól, akik nem követték el ezt a hibát, őszinte elnézést kérek a pályafutásom sötét részéért. Mindig is sajnálni fogom.

Hesjedal vigyorog.jpg

A kanadai hozzátette: „Már évekkel azelőtt abba hagytam a doppingolást, hogy a Slipstreamhez szerződtem.”

A Garmin közleményében az szerepel, a csapat a megalapítása óta azon fáradozik, hogy olyan együttest hozzon össze, amely 100%-ig tiszta versenyzőkkel is sikereket tud elérni. Hesjedal pedig már egy évvel ezelőtt bevallotta mit tett, pedig akkor még szó sem volt a könyvről.

Ez a történet szokás szerint sok mindent vet fel. Amellett, hogy tovább erősíti azt az általános nézetet, mely szerint mindenki doppingol, most már tényleg ott tartunk, hogy azzal lehet igazán jól eladni egy könyvet, ha elmeséljük, hogyan csaltunk. Pláne, ha másokat is beköpünk.A legérdekesebb mégis az, hogy elsőre leginkább Rasmussent utáljuk. Hogy miért kellett ezt most előhoznia!? Pedig... Hosszú idő után most igazat mond. Csak nem akarjuk beismerni magunk előtt, hogy szeretett sportágunk itt tart...

És ugyan miért higgyük el, hogy Hesjedal csak akkor doppingolt, amikor gyengébb eredményeket ért el, de akkor nem, amikor megnyerte a világ egyik legnehezebb kerékpáros viadalát?Mindenki azt állítja, tisztább a sportág. Néhányan egyenesen odáig mennek, hogy tisztább, mint valaha.

Ugyanakkor azt is mondják, az orvosoknak évek kellettek, amíg megtalálták a módját az EPO kimutatásának. Utána Ferrari doktornak úgy öt perc, hogy találjon hozzá egy fedőszert...Az igazság az, hogy jelenleg Sziszüphosz feladatának elvégzésére is nagyobb esélyt látni, mint egy tiszta kerékpársportra. Talán egyszer lesz kiút. Hogy mi? Jelenleg senki sem tudja.

És ha már a dopping legjobbjainál tartunk: Ricardo Ricco bejelentette, idén három vagy négy legendás hegy időcsúcsát- nagyjából a Ventoux, Alpe d'Huez, Galibier- csoportról van szó- is meg akarja dönteni, ehhez keres szponzort...

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr535607938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása