Mangeas.jpg

A hang. Ő az, akit minden egyes ASO által szervezett verseny rajtjánál és befutójánál hallani lehet. De már csak egy ideig, az április 10-én a 65. születésnapját ünneplő Daniel Mangeas ugyanis bejelentette, a szezon végén szinte teljesen visszavonul, egyedül a francia kupa versenyein beszél majd.

Az egyik mostani promónkban is benne van, ahogyan kiabálja, „Christopher Froome”. Valószínűleg ő maga sem gondolta negyven évvel ezelőtt, hogy ilyen karriert fut be. Már négy évesen kint volt a Tour de France egyik szakaszán, tizenhat esztendősen közvetített először a helyszínen lévő közönségnek egy helyi kerékpáros versenyről St. Martin-de-Landelles-ben. Ilyen tisztségében hallotta őt Albert Bouvet, a Tour akkori versenyigazgató-helyettese, aki gyakran áthaladt azon a településen. Ő kérte fel, hogy legyen a Tour de France-on is szpíker, de akkor még csak a szakaszok rajtjánál és az időfutamokon kellett segédkeznie, valamint egy légkondicionált (1974-et írunk!) Chevrolet-ben utazott a mezőny előtt, és jelentett az út szélén állóknak. Csakhogy a 16. szakaszon a fő bemondó, Pierre Shori autója bedöglött, és nem ért oda időben Pla d'Adet-ba. Ekkor adták oda a mikrofont Mangaes-nak, aki élete első ilyen jellegű feladata során azt közvetítette, ahogyan Raymond Poulidor pályafutása utolsó Tour-szakaszgyőzelmét aratja- Merckx és Ocana előtt. A sors- no meg a szervezők- keze, hogy idén is lesz ott befutó, méghozzá a 17. etapé.

Poulidor Mangeas.jpg

Mangeas két évvel később, Shori nyugdíjba vonulását követően lett a hivatalos tudósító. Azóta minden egyes Touron ott volt, a rajt előtt, valamint a szakasz végén az utolsó 50km alatt kell beszélnie. Saját elhatározás alapján idén fog utoljára: „Készültem már erre a döntésre néhány éve, ez az élet rendje. 2014 végén abba hagyom a Tourt és az ASO-s versenyeket, de a francia kupát azért megtartom. Egy ideje már érlelődött bennem... Negyven éve, hogy 220 napot töltök el minden esztendőben szállodai szobákban. Lassítani szeretnék. Először arra gondoltam, hogy tavaly, a 100. Tour után fejezem be, de utána azt mondtam magamnak, 1974-2014, ez így kerek. Ráadásul visszatérünk Saint-Lary-Soulanba.

Már tart az utódkeresés. Sokan pályáznak a posztra, de úgy tűnik, a szervezők nem akarják egy az egyben megtalálni azt, aki az örökébe lép- valószínűleg nem is lehet. Christian Prudhomme is úgy fogalmazott, „ő nem csak egy szpíker, hanem a kerékpározás szimbóluma.” Éppen ezért a következő évtől- legalábbis jelen állás szerint- ketten veszik át a szerepét, az egyik hangulatfelelős a versenyzőkkel lesz a dobogón, a másik viszont a közönség soraiban vegyül majd el, az pedig komoly elvárás, hogy minél több nyelven beszéljenek mindketten. Ezzel próbálkoztak már a mostani Párizs-Nizzán, és az Ardennekben megrendezésre kerülő ASO-klasszikusokon (pl. Liege-Bastogne-Liege) is folytatódnak a tesztek.

Néhányan a versenyzők közül (is) szomorúak a hír hallatán, ilyen például Thomas Voeckler, aki azért elmondta, örül, hogy a Mangeas-korszakban tekert. 

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr745870462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása