Contador sapiban.jpg

Alberto Contador tegnap újfent bebizonyította, eltiltása letöltését követően most van a legjobb formában, 88 nappal a Tour de France rajtja előtt ő tűnik a legerősebbnek. A Van Garderenes tippünkkel meg sikerült jól befürdenünk...

 

Egy igazán varázslatos szakasszal vette kezdetét tegnap a baszk országúti kerékpáros körverseny. Mindenek előtt a szurkolókat kell kiemelni, akik már-már a francia kör királyszakaszain tapasztalt hangulatot varázsoltak úgy, hogy legendás csapatuk, az Euskaltel-Euskadki már nem is létezik. Ugyanakkor legalább ilyen magas szinten kell beszélni Alberto Contadorról is. A Tinkoff versenyzője tavaly Froome nagy kihívójának tűnt a Tour de France előtt, de igazán egyszer sem tudta megnehezíteni a dolgát. A küzdőszelleméről, kitartásáról is híres spanyol az ősszel fogta magát, és élete egyik legkeményebb felkészülési időszakát produkálta. Steven de Jongh, a Sky korábbi sportigazgatója is sokat segített abban, hogy jó állapotba kerüljön, de nem elhanyagolható az a csend sem, ami körülvette őt. Éppen a tavalyi, az ő elvárásaihoz képest gyenge eredménysora miatt a sajtó kevésbé volt rá kíváncsi, mint akár a sárga trikósra, akár Vincenzo Nibalira, úgyhogy nyugodtan és- mint az azóta kiderült- eredményesen készülhetett.

A Tinkoff kapitánya a Tirrenon is parádés volt, a katalánon kicsit fáradt, de így is második, ráadásul utólag azt nyilatkozta, ha kicsit támadóbb szellemben teker, ott is megszerezhette volna az összetett győzelmet, most viszont megindult, nem is akárhogyan! Ahogyan az várható volt, hiába szerepelt közel tíz emelkedő a baszk kör első szakaszának útvonalában, az utolsó, az a Gaintza döntött, aminek egyes részei kifejezetten meredekek voltak, és amit aznap már nem először másztak meg. A nagyok közül Alejandro Valverde akciózott először, aki szintén remekelt eddig az idény során, ám ezúttal a Movistar versenyzője sem tudta tartani azt a tempót, amit Contador a kontratámadása során diktált. Ugyan a hegy tetejétől még volt hátra szűk hét kilométernyi lejtmenet, a különbség nem csökkent kettejük között, a kétszeres Tour-bajnok 14 másodperccel győzött, honfitársa előtt, a harmadik Michal Kwiatkowski (OPQS) lett (+34mp).

Emeljük ki pozitívumként Jurij Trofimov (Katyusa), Damiano Cunego (Lampre-Merida) és az eddig idén sokat kritizált Cadel Evans (BMC) teljesítményét, mindhárman abban a csoportban érkeztek be, amely 36 másodperccel kapott ki a győztestől.

A csalódást keltők kategóriájába is sokan kerültek: leginkább Tejay Van Garderen, aki közel egy perces hátrányt szedett össze, pedig előzetesen az eredményei és az útvonal (26 km-es időfutam szombaton) alapján úgy tűnt, a végső győzelemre is gondolhat. Vele együtt érkezett be a célba Frank Schleck, akitől szintén többet vártunk volna, Ryder Hesjedal másfél perces elmaradása sem segített abban hogy megértsük, hogyan is nyert ő Girot két évvel ezelőtt, hogy aztán Brajkovic-ról, Mollemáról (a holland több mint kilenc perces pluszban áll) ne is beszéljünk.

Visszatérve a címben leírtakra. Froome nem csak aggódhat, jó eséllyel aggódik is. A tegnapi hírek közül az egyik legfontosabb, hogy Richie Porte nem lesz ott a Giron, amin a Sky első számú embere lett volna, mert lemaradt a felkészülésben, és csak így tud majd tökéletes segítője lenni a Tour címvédőjének. Mi pedig dörzsöljük a tenyerünket, mert nem győzzük hangsúlyozni, ez a Tour de France egészen szenzációsnak ígérkezik. Addig pedig még rengeteg nagyszerű bringás nap vár ránk...

 

Nyilatkozatok

Alberto Contador:Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy ismét sikerült nyernem ezen a környéken, ahol korábban is rengeteg jó eredményt értem el. Egy tökéletes nap volt, jó idővel, rengeteg szurkolóval és erős lábakkal. Az utolsó emelkedőn lenyűgöző volt a körítés ezzel a tömeggel. Az igazság az, hogy tényleg otthon érzem itt magam. Nagyon sok időt töltöttem el errefelé. (…) Minden lehetőséget ki kell használni. Ma úgy keltem fel, hogy erősek voltak a lábaim, de tisztában voltam vele, hogy Alejandro (Valverde) remek állapotban van. Végül sikerült néhány másodperces előnyt szereznem, de nem nyugodhatok meg. Ez még csak az első nap volt.

Alejandro Valverde:Meg kellett próbálni azok után, hogy a csapat mennyit dolgozott, és milyennek éreztem a lábaimat. Kiugrottam, erősnek gondoltam magam, egyedül Alberto tudott követni. Bizakodó voltam, úgy tűnt, hogy szenved, de utána visszatámadott, és ez eléggé váratlan volt a számomra. Szembeszél fújt, nem tudtam csökkenteni a különbséget. Nem hittem volna, hogy a végén 15 másodperc lesz a differencia a hegy tetején, ráadásul az ilyen versenyeken minden egyes másodperc számít. Megtettünk mindent a győzelemért, a második hellyel kellett megelégednünk. Gratulálok Albertonak, de sok kemény nap van még hátra, harcolunk tovább.

 

A baszk körverseny második szakaszát kedden fél 4-től élőben közvetítjük az Eurosporton.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr935985483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása