Szerencséje volt. Elég nagy. A 70 éves milánói úriember észre sem vette, hogy elütötte edzés közben Chris Hornert. A Vuelta tavalyi győztesét. A Lampre-Merida amerikai versenyzője eredetileg a Giron indult volna most viszont, hogy túlélte az ütközést, úgy tűnik, megcélozza a Tourt.

bettiniphoto_0163928_1_full_670.jpg 

Édesapja katonaként szolgált Japánban, így 1971-ben Okinawában született. Kicsivel több, mint 42 évvel később, 2014. április 11-én viszont Varennában (Lecco, Észak-Olaszország) Chris Horner újjászületett. A Lampre versenyzője meséli el nekünk, mi történt vele az előző héten edzés közben: ”Szépen nyugodtan tekertem, amikor jött egy alagút. Elég szűk volt és sötét, mikor beértem a közepére már alig láttam. A következő kép, hogy magamhoz térek méterekkel arrébb. Ha a másik oldalon épp jön egy autó vagy egy kamion, már nem élnék. A telefonom és egy visszapillantó tükör volt mellettem. Utóbbi segítségével sikerült megtalálni a sofőrt”. Azt a 70 éves milánói Range Rovert (vagyis egy közel 2 tonnás, 5 méter hosszú autót) vezető urat, aki észre sem vette az ütközést. Azt hitte, hogy a sötétben valami jelzőtáblának ment neki. „Bízom benne, hogy tényleg így volt, és nem látott” – mondta később Chris.

A 2011-es Touron olyan szerencsétlenül esett, hogy eltörte a medencecsontját. Az első orvosi vélemények arról szóltak, hogy soha többet nem tud versenyezni. Egy kiváló fizikoterapeuta Alex Trabattoni segítségével azonban „visszaküzdötte” magát, megtalálta a legideálisabb pozíciót, és újra kerékpározni kezdett. Ez az április 11-i bukás, azonban minden korábbinál keményebbnek tűnik. „Négy éves koromban kaptam az első kerékpáromat, egy BMX-et. A tesóm felvitt egy kisebb emelkedőre meglökött, és azt mondta: vagy meg tanulsz rendesen tekerni, vagy folyamatosan esni fogsz. Hát megtanultam. De tudom, hogy ez a sportág így működik. Mindig benne van a bukás lehetősége”. 15 évesen indult első élete versenyén (egy ismerőse anyagi támogatásának köszönhetően, aki hozzá hasonlóan inkább a kosárlabdáért és a baseballért rajongott) 3 évvel később pedig abbahagyta a sulit. Egy hajógyárnál helyezkedett el munkásként, majd egy iroda szerelőjeként dolgozott. Amikor nem volt munkája, tekert. Első „profi” csapatánál minden költséget ő fizetett, még szerencse, hogy volt érzéke a kerékpárokhoz. Külön szerelőt, nem kellett alkalmaznia.

hor_2.jpgRészlet a csütörtöki Gazzettából

A bukás után légmellett kapott (vagyis a mellhártya lemezei közé, azaz a mellhártyaüregbe levegő került, és a két mellhártya közötti, a tüdőt tartó vákum megszűnt. Ilyen esetekben mindig elképzelhető, hogy keringési és légzési elégtelenségek alakulnak ki+károsodhat a légzés, az oxigénellátás, és romolhat a szív koszorúsereinek keringése) csúnyán lehorzsolta teste nagy részén a bőrt, valamint eltört 4 bordája. De Chris optimista.Pár hetet tuti ki kell hagynom, de aztán újra edzeni fogok. A Giro kimarad, a Tourra van esély. Meg talán a Vueltára”. A spanyol körversenyre, amit tavaly 42 évesen és 11 hónaposan, minden idők legidősebb győzteseként nyert meg. „Hogy meddig szeretném folytatni? Ott van Jens Voigt példája. Ő egy hónappal öregebb is, mint én. De versenyképes. Ameddig érzem, hogy ott vagyok a legjobbak mellett, a korom csak egy statisztikai érdekesség. Nem számít. Szerintem 2-3 év még bennem van”.

1 komment

Címkék: Horner Lampre

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr966045557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ruczak 2014.04.17. 12:03:49

Kedvelem nagyon Hornert! Mosolygós gyerekképű! Remélem rendbe jön és megnyeri a Vueltát! :)
süti beállítások módosítása