Joaquim Rodriguez.jpg

Joaquim Rodriguez sikerét hozta az év eddigi legerősebb mezőnyét felvonultató többnapos, amely bőven túlmutat önmagán, hiszen a mostani teljesítményekből- ha nem is hatalmas mértékben- de következtethetünk a folytatásra nézve is. A tovább után a verseny, és a nagy nevek értékelése.

Nagyon vártuk, és nem is kellett csalódnunk a katalán körben. Némi hiányérzetet maximum az ad, hogy az előzetesen királyszakasznak tűnő negyediket a rossz időjárás miatt nem láthattuk, csak a végén feltűnő versenyzőket. Ami még probléma volt- főleg az első napokban-, az a feliratok hiánya, valamint az ad hoc jellegű feltüntetése. Nem lehetett tudni, hány kilométer van hátra a szakaszból, ha néha kiírták, akkor is rosszul, és arról sem volt fogalmunk sokszor, mekkora is a szökevények előnye. Mi a magunk részéről el tudtunk volna képzelni még egy egyéni időfutamot is, mondjuk egy 12-15 km közöttit, mivel akkor kaptunk volna teljesen kerek képet. Ettől függetlenül azok végeztek az élen, akikre számítani lehetett- esetleg a sorrend lett volna más közöttük ha van kronó- a különbségek pedig eléggé aprók voltak, ami reményt ad egy nagyon izgalmas folytatásra.

Ha esetleg valaki lemaradt volna a hétvége a történéseiről, tegnap egy szökevénycsoport ért haza, a hajrában Stef Clement támadott pont jókor, így a többiek már nem tudták utolérni. Ma a barcelonai körözés végén Lieuwe Westra bizonyult befoghatatlannak, miután meglépett a másik négy társától, akivel együtt lógott meg a szakasz legelején. Az, hogy a befejező etapon nem mezőnyhajrá döntött egy csöppet meglepő, hiszen így odalett Alberto Contadornak a jóváírás jelentette lehetőség. A spanyol ugyan támadott, hogy megelőzze az összetettet vezető Joaquim Rodriguezt, de talán később, mint kellett volna, ráadásul a Katyusa versenyzője kifejezetten erős volt, úgyhogy megvédte a fehér trikót. Ebből erőt meríthet, jó eséllyel Nairo Quintanával fog nagyot harcolni a bő egy hónap múlva kezdődő Giro d'Italián. Na de jöjjenek a számok!

 

Az ESB osztályzatai

Rodriguez.jpg

Joaquim Rodriguez: Kicsit más felkészülési programot választott, mint a többiek, hiszen sem a Párizs-Nizzára, sem a Tirrenora nem utazott el, helyette inkább külön készült. Jó eséllyel a frissessége is belejátszott abba, hogy végül győzni tudott, de semmit sem von le az érdeméből. Idén a Giro-Vuelta dupla szerepel a programjában, mindkettőn győzelmi esélyekkel áll majd rajthoz, de már előtte is figyelni kell rá az Ardennekben, hiszen most is bizonyította, nála robbanékonyabb versenyzőt nem igazán találni a jelenlegi mezőnyben. (Az ESB osztályzata: 9).

 

Alberto Contador: Az idei Tour de France-ra készülők közül ő tart a legelőrébb. A Tirrenon nyújtott produkciójának megerősítése volt az elmúlt egy hét. Azt még mindig nem igazán tudjuk, milyen lesz idén az időfutamok során, pedig egyáltalán nem kizárt, hogy a végén az egyetlen kronó fogja eldönteni a francia kört. Ugyanakkor tekert ő már jól az óra ellen, különösen amikor jó formában volt, most pedig kifejezetten abban van! Külön kiemelendő az akarata, különösen az, hogy még az ötödik szakasz végén, a mezőnyhajrában is próbált másodperceket szerezni. Az, hogy végül néhány másodperccel kikapott, nem igazán számít az ő szintjén. Ahogyan ő is fogalmazott, a lényeg, hogy erős, és megfelelően regenerálódik napról-napra (8,5).

 

Tejay Van Garderen: Az amerikai lett a harmadik az összetettben, amivel ismételten jelezte, már ő a legerősebb BMC-s. Tavaly a gyermeke születése, az Evans és közte meglévő hierarchiai csatározások kicsit elvonták a figyelmét, a két hazai versenyén kívül sok mindent nem alkotott, egyedül az Alpe d'Huezen tekert biztatóan. Idén Ománban jó volt, Froome mögött másodikként végzett a legnehezebb szakaszon, aztán beteg lett, így a Párizs-Nizzát azonnal fel kellett adnia, sokat viszont nem veszített az erejéből. Ő győzött a mostani királyszakaszon, amiből sok erőt meríthet, tiszteletet szerezhet a csapattársai, és a mezőny tagjainak körében. Rá is figyelni kell a Touron, harcban lehet a dobogóért, különösen úgy, hogy ott már lesz időfutam. (8)

 

Nairo Quintana: Tíz másodperccel kapott ki végül Rodrigueztől úgy, hogy lázas volt. Neki persze előrébb kell tartania, mint a francia körre készülőknek, hiszen ebben az évben a Girora kell hegyeznie a formáját. Mivel a Tirrenon második lett, itt pedig negyedik, róla is kijelenthető, hogy jó esélyekkel fog elrajtolni Belfastban. Jelenleg lehetetlen megmondani, hogy ő, vagy Rodriguez a nagyobb favoritja az olasz körnek. Sokkal többet már nem fogunk megtudni róla Belfastig, hiszen addig egyedül egy kisebb spanyolországi versenyen, a jól csengő Vuelta Asturias Julio Alvarez Mendon vesz majd részt május első három napjában. (7,5)

 

Chris Froome: Mindenki arra volt kíváncsi előzetesen, mennyire vetette vissza a hátsérülése. Nos, egy kicsit igen, de pánikba nem kell esnie. A befejező szakaszon ugyan bukott, de pár karcolással megúszta, az összetettben végül hatodikként zárt, csupán 17 másodperccel kapott ki Rodrigueztől, ezzel eloszlatva az (olasz) pletykákat, amelyek szerint meg kell műteni és veszélyben van az egész szezonban. Ettől függetlenül volt két szakasz, amelyen kevésnek bizonyult, úgyhogy lesz dolga bőven. Messze van még a július, de már most kijelenthető, sokkal nehezebb lesz megvédenie a sárga trikót, mint amennyi gondot jelentett számára, hogy tavaly megszerezze. (6,5)

 

Laurens ten Dam: Elsőre Richie Porte ugrott be, mint aki csalódást keltett, mivel a Tirreno után ezt a versenyt is fel kellett adnia, ráadásul a második szakaszon, úgyhogy iszonyú messze van Rodrigueztől és Quintanától, ám éppen a korai búcsú miatt nem kaphat osztályzatot. Maradt hát Laurens ten Dam, aki tavaly szenzációsan tekert a Tour de France-on Mollemával egyetemben, idén viszont egyikük sem villog. La Molinán lett 44., az volt a legjobb eredménye a héten, és bár rengeteg versenyen áll még rajthoz Leeds előtt, hatalmas formajavulásra van szüksége (4,5)

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr295886397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuella 2014.03.31. 06:52:27

Éljen soká Purito!
süti beállítások módosítása