Cancellara fan club sört csapol.jpg

Esélyes és kedvenc. E két értelemben használjuk leginkább a címben szereplő jelzőt, és mindkettő igaz a svájcira Flandriában. Boonen országában, az ő riválisaként kevesen lehetnek sztárok, Fabian Cancellarának mégis sikerült elérnie. A Dernière Heure utánajárt, miért.

Talán még azt sem túlzás kijelenteni, hogy Cancellara nagyobb népszerűségnek örvend Belgiumban, mint saját hazájában. Ez természetesen a kerékpársport iránti érdeklődésből fakad, például Lindsey Vonnt is jobban ismerik Európában, mint az Egyesült Államokban. Az ugyanakkor nem sűrűn szokott előfordulni, hogy az északi országban egy külföldi iránt annyira rajonganak, mint a Spartacus becenévre hallgató klasszis iránt. „A felkérések száma őrülten megnőtt- meséli Tim Vanderjeugd, a Trek sajtósa.- A tél folyamán Fabian a média rendelkezésére állt, ám onnantól kezdve, hogy beköszöntött a tavaszi klasszikusok időszaka, az én feladatom, hogy biztosítsam számára a kellő nyugalmat.” Mindez nem túl egyszerű feladat, hiszen tényleg mindenki rá kíváncsi. „Lehet, hogy olasz-svájci útlevele van, nagyon sok, számunkra fontos értékkel rendelkezik- állítja Hugo Coorevits, a Het Niuewslbad újságírója.- Egy igazi harcos, határtalan bátorsággal, tehetséggel, aki számára a család mindig is meghatározó volt. Ráadásul nagyon sok hölgynek tetszik a markáns külseje.” Marc Ghyselinck, a Het Laatste Nieuws tudósítója is hasonlóan vélekedik: „Van benne valami, amit nem tudunk pontosan megfogalmazni, mégis sztárt kreál egy jó versenyzőből. Saganban is megvan, és benne is. Szerintem a szurkolók a vérmérsékletét is kedvelik. Ő nem az a fajta versenyző, aki mindig csak kalkulál. Éppen ezért nagyon látványos akciókat mutat be.” Utóbbi állításra a múlt heti E3 Harelbeke a legújabb bizonyíték, ahol a több mint egy perces hátrányba kerülése után egyedül kezdte üldözni Saganékat- igaz, a végén nem járt sikerrel, de más meg sem próbálta volna.

A helyi riporterek még azt is kiemelik, hogy soha, egyetlen rossz szót sem mondott Tom Boonenről, ahogyan a belga sem róla. Amikor nemrég Tommekét és párját nagyon komoly tragédián érte (Lore spontán elvetélt), a svájci az elsők között üzent, és kívánt sok erőt és kitartást, hozzátéve, hogy a család mindennél fontosabb, majd a Harelbekén is azonnal odament az Omega profijához, hogy személyesen is megtegye ugyanezt.

Cancellara csajok.jpg

Cancellara 1500 fős hivatalos szurkolói csoporttal rendelkezik Flandriában. Svájcban is van hasonló formáció- ötven fővel. A belgiumi alakulatnak otthona is van, hol máshol, mint az Audenarde-i piac szélén. „Korábban Koningshooiktban volt a központunk, de az épületet lebontották- kezdi Rémi De Moor, a klub egyik vezetője.- Az új ideálisabb helyszínen van, ráadásul itt végre egy kisebb múzeumot is berendezhettünk. Fabian édesapjának köszönhetően nagyjából ötven tárgyat tudtunk kiállítani, több kerékpárt, trófeát, trikót, és nagyon sok fényképet lehet megcsodálni nálunk a pályafutásával kapcsolatban.” De Moor már régóta komoly Cancellara-fan: „2006-ban, amikor még a CSC-ben tekert, én feleltem a buszok karbantartásáért. Akkoriban még csak 25 éves volt, de már tökéletesen tudta hipnotizálni a csapattársait. Mindenkit maga mellé tudott állítani. Amikor azt ajánlotta, hozzunk létre egy belga szurkolói csoportot, egy pillanatig sem haboztam. Hogy milyen ember valójában, arra egy jó példa a tavalyi Flandria másnapja. Győzelme után eljött hozzánk, mi pedig kialakítottunk egy olyan bejáratot, amelyen közvetlenül felsétálhatott volna a színpadra. Ő viszont keresztül ment azon a hatalmas tömegen, mindenkinek adott autogramot, rengetegen készíthettek vele fényképet. Rik Van Looy-t is meghívtuk, ő azt mondta nekem, soha nem lett volna türelme ahhoz, amit Fabian tett.

A flamandul tudóknak jelentjük, március elején jelent meg egy új magazin, a Titanen, amely nem kevesebb mint 54 oldalon keresztül foglalkozik Cancellarával. Ebből tíz oldal csak a vele készített interjú, de az olvasó találkozhat a szerelőjével, megtudhatja Eddy Merckx és Tom Bonnen véleményét róla, sőt, egy tudósítást is talál Berne-ről és környékéről, ahol él- már amikor otthon van- a négyszeres időfutam-világbajnok.

 

Fabian Cancellarát legközelebb vasárnap 12:30-tól láthatjuk élőben, ahogyan megpróbálja megvédeni elsőségét a Flandrián.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr845911467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása