BG86 2014.02.26. 11:45

Hat érv Evans mellett

Nem is olyan régen ünnepelte a 37. születésnapját. Tavaly a modern éra legidősebb versenyzőjeként állhatott dobogóra a Giro d’Italián. Úgy, hogy eredetileg nem is az olasz körre készült. Májusban azonban ő lesz a BMC első számú embere. Figyeljünk, az idősebb korosztályra. Figyeljünk, Cadel Evansre.

942503_10152150876934424_1049194167_n.jpg

Lehet, hogy Quintana és Joaquim Rodríguez mellett nem ő számít a 2014-es Giro legnagyobb esélyesének, de a mezőny egyik legnagyobb költségvetésű (20 millió euróból dolgozhattak tavaly) csapatánál, bíznak benne. Ez bizony jelzésértékű. A BMC-nél a kor nem számít, a forma annál inkább. Az pedig biztató. Evans gond nélkül dolgozhatta végig a téli szünetet, ennek eredménye volt az ausztrál bajnokságon, és a TDU-n megszerzett második helye. Következzen 6 érv, ami miatt esélyesnek tarthatjuk Cadelt a rózsaszín trikóra:

1, A csapat

Kétségtelen, 2013-ban kis túlzással segítő nélkül – önerőből – szerte meg a Giro 3. helyét. Erre a szezonra minden megváltott a BMC-nél, és (Valerio Pivának is köszönhetően) a pontos tervezés került előtérbe. Az amerikai csapat nagyjából 90%-ban azzal a kerettel utazott el a TDU-ra, amely az olasz körön is rajthoz állhat. A cél egyértelmű: Evansnek minél jobban össze kell szoknia a jövőbeli segítőivel. Az év első WT versenyén egyedül a fiatal Rick Zabel (a legendás Erik fia) számított kivételnek, a többiek szinte kivétel nélkül ott lesznek Giron. Morabito és Wyss már tavaly versenyzett az olasz körön, idén pedig Bookwalter, Hermans, és Moinard indulása biztos. Quinziato és Van Avermet csapatba kerülése még nem egyértelmű, de Cadel valószínűleg őket „választja”.

2, A tökéletes felkészülés

A téli szünetben még egy megfázás sem nehezítette Evans dolgát. Probléma nélkül tudott edzeni, jó melegben a Melbourne-től 1 óra autóútra lévő otthona (Barvon Heads) közelében. Ennek eredménye látszott az ausztrál bajnokságon, ahol csak Gerrans előzte meg.

3, Tervezés, és a célok pontos meghatározása

A csapat már kész, szinte mindenki időben megtudta, melyik háromhetesen fog indulni. Cadel számára is egyértelmű, idén a Giro lesz a fő versenye. Tavaly ez nem egészen így volt. A BMC-nél csak márciusban találták ki, hogy a Tourra való felkészülés érdekében Evanst elindítják az olasz körön. A Giron harmadik lett, de a nyárra elfogyott. Csak 39. lett összetettben, több mint másfél óra hátránnyal. Most nem lesznek ilyen gondok: TVG lesz a Tour kapitány.

4, A részletek

Májusban Fabio Baldato vezeti sportigazgatóként a BMC-t. A korábbi kiváló olasz versenyző az alapos felkészülés híve, így mind az öt kulcsfontosságú szakaszt a helyszínen fogja bejárni Evanssel. Amennyiben az időjárás engedi, erre február és március vége között kerülhet sor.

515906-34b249c8-7a43-11e3-abd3-ac86fade2183.jpgCadel Evans 2013-ban:

70 versenyap

11.200 kilométer

3. hely a Giro d'Italián

1 szakaszgyőzelem (09.07, Tour of Alberta)

5,  Kevés verseny = jó forma májusra

Még véletlenül sem szeretnék túlhajtani Cadelt, ennek megfelelően (a TDU és a Haut Var mellett) csak 4 versenyen fog rajthoz állni a Girot megelőzően. Ez 13 versenynap, a már teljesített 9 mellett. Nem sok, főleg ha hozzátesszük, hogy Froome 35, Nibali pedig 46 napot fog "élesben készülni" a Tour előtt. De ne felejtsük el, Cadel már 15 háromhetesen indult, nyert Tourt, szóval lehet nincs is szüksége arra, hogy tavasszal sokszor összecsapjon a riválisokkal. A tapasztalat mellette szól.

(csak, hogy teljesen pontosak legyünk: Cadel Evans részvétele a Trentinoi körverseny, jelen pillanatban még kérdéses)

 6,  Egységes csapat és jó hangulat

A TDU ideje alatt a helyszínen dolgozó összes újságíró megerősítette, minden egyes alkalommal remek hangulat uralkodott a BMC buszának környékén. A versenyzők feltűnően jó és baráti viszonyt ápoltak úgy egymással, mint a csapat tulajdonosával Andy Rihsel. Wiggins óta tudjuk, csak úgy lehet esélyed egy háromhetes versenyen, ha a segítőid tisztelnek, hisznek benned, és kiváló kapcsolatot ápolsz velük.

Hát, ezek lennék az érvek. Valóban esélyes Cadel? Legyőzheti Quintanát és Rodríguezt? Ezt mindenki döntse el maga. Azt viszont ne felejtsük el, hogy tavaly volt egy versenyző, aki 42 évesen megdöbbentette a mezőnyt… és Vueltát nyert. Szóval, tényleg figyeljünk az idősebb korosztályra.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr875833568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása