Ha nagyon rövidek és egyszerűek szeretnénk lenni, róluk szólt a Giro első fele. Kittelt és Rodríguezt elveszítettük, van viszont egy Pozzovivonk, aki a nagyok közül egyedül volt igazán bevállalós. Scarponi sérülés miatt elszállt összetettben, de marad. És segíti a nála jóval fiatalabb Arut. Basso ilyen tavasz után is ott van a legjobbak között, a BMC pedig bombaerős. Túl vagyunk kilenc szakaszon, az ESB kilenc pontban foglalta össze, mit tudunk eddig a 2014-es olasz körről.09_11_fotogiro_MGzoom.jpg 

1. Rodríguez nem ezt a háromhetest fogja nyerni

Tizennyolcadik nagy körversenyén indult Purito, de az emlékezetes montecassinoi szakaszon ő is belekeveredett a bukásba. Bordatöréssel nem nehéz, szinte lehetetlen versenyezni…Rodríguez feladta a Girot (ne felejtsük el, a csapatidőfutam miatt egyébként is volt egy komoly hátránya), és már a következő feladatra koncentrál. Ez valószínűleg a Vuelta lesz, a Lombard kört úgy is ő nyeri:)

2. Kittel nagyon gyors

Két mezőnyhajrá, két sima győzelem. Marcel Kittel a világ egyik (ha nem a legjobb) sprintere. Ebben a mezőnyben nem volt ellenfele, és lehet a Touron sem lesz. Nem kell neki csapat, jó felvezetés, még tökéletesen helyezkedés sem. Ő a legerősebb. A dublini befutó utolsó 250 méterét, 16 másodperc alatt tette meg, vagyis 15,6 méter haladt másodpercenként. Huszonkét lábfordulat, 54/11-es áttétel mellett, és 73 km/órás csúcssebesség. Olyan erős, hogy csak ez egyik lábával képes lenne 200 kg súlyt kinyomni…

3. Erős BMC, erős kapitány

Cadel Evans vezet összetettben. Lehet, hogy csak az első 9 etapon vagyunk túl, de eddig egyszer sem került gondba. Rodríguez súlyosan bukott, Quintana a térdét fájlalja, Scarponi csúnyám beverte a jobb oldalát és teljesen elszállt. Közben Cadel szépen tekert a mezőny elején. Harminchét éves, de simán versenyképes (lásd Trentinoi kör). Az, hogy a montecassinoi szakaszon szerencsés volt, nyilván nem csak a véletlen műve. Ahogy eddig a BMC dolgozott és védte a kapitányát, példaértékű.  Evans a korábbi két alkalommal (2002-ben alig ismert versenyzőként, majd 2010-ben már világbajnokként) mindig egy nap alatt elbukta a rózsaszín trikót, most viszont simán megtartotta. Quinziato, Oss, Bookwalter, Morabito segítsége, minimum dobogót érhet.

4. Ulissi a meglepetésember

Nem így ismertük meg. Egynapos vagy egyhetes menőnek számított. Erre kilenc szakasz után, 7. összetettben. Úgy, hogy már kétszer nyert. Az olasz szurkolók máris az új világbajnokot látják Ulissiben, aki még mindig nincs 25 éves.  Edzője Michele Bartoli szerint, eddig fejben voltak problémái. Egyszerűen nem hitte el magáról, hogy ott lehet a legjobbak mellett. Ez mostanra megváltozott. Érdekesség a Lampre versenyzőjével kapcsolatban, hogy nem véletlenül kapta a Diego keresztnevet. Az apukája ugyanis óriási Maradona rajongó volt.

5. A legjobb csapat: az Orica

Megnyerték a csapatidőfutamot (és kihozták rózsaszín trikósnak a szülinapos Tuftot), a korábban sprinterként ismert versenyzőjük Matthews 6 napig vezetett összetettben, a pihenőnap előtti utolsó etapot pedig behúzta az egyik hegyimenőjük. Weening sikere nem mindennapi. A vasárnapi győzelmét megelőzően ugyanis, pont a Giron nyert legutóbb szakaszt. Még 2011-ben.

09_13_fotogiro_MGzoom.jpg

6. A vártánál kevesebb az akció

Az eddigi 9 szakasz után, egy igazán bevállalós támadásra emlékezhetünk: a Montecopilon Pozzovivo lépett el a főmezőnytől, de senki nem reagált az akciójára. Lehet, hogy nem jó időfutam menő (bár, a tavalyi Vueltán harmadik volt a Barbaresco-Barolo szakaszhoz hasonló távon) de veszélyes lehet bárkire. Ő a hegyekben igazán erős és azt láttuk, hogy van lába. Pozzovivo azt mondja, élete formájában teker. Látszik.  

7. Scarponi: mentalitásból jeles

Összetettben elszállt, ez nem is lehet kérdés. De marad. Nem gondol arra, hogy feladja a Girot. Michele Scarponi az emlékezetes montecassinoi bukás egyik legnagyobb áldozata. Azért igazolták, hogy Nibalit sárga trikóhoz segítse. A következő napokban viszont a fiatal Fabio Aru mellett láthatjuk. Tizenegy év a korkülönbség közük. Scarponi viszont szó nélkül beáll a sorba. És segít.

8. Jók a fiatalok

Majka, Aru, Kelderman. És talán Kiserlowskit is ide vehetjük. Kilenc szakasz után, mindannyian ott vannak a Top 10-ben. Nairo Quintanát szándékosan nem soroljuk ebbe a kategóriába, pedig életkor alapján beférne. Ő azért más kategória.

9. Basso is a legjobbak között

Kétszeres rózsaszín trikós, de ez az éve szörnyen alakult. Sem a Giro del Trentinon, sem a Romandiai körön, nem volt ott a legjobbak között. Most tizenegyedik, mindössze 2.01 hátránnyal. Csapat nélkül. Az olasz szakértők szerint, ott lehet a dobogóért harcoló versenyzők között. Kétségtelenül, ő az egyik legtapasztaltabb a mezőnyben. Ivannak ez már a nyolcadik Giroja.

  • Az összetett állás az első 9 szakasz után: ITT
  • A további program, szakaszok, trikóviselők: ITT

Szólj hozzá!

Címkék: Giro

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr536182656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása