befutó.png

Emlékezetesre sikerült az idei katalán kör első szakasza. No nem azért, mert a versenyen valami furcsa, különleges történt. Sokkal inkább azért, mert sikerült a helyi televíziós kollégáknak lemaradniuk a befutóról... A tovább után mutatunk célfotót is...

Kifejezetten jól kellett helyezkednie annak, aki a befutó pillanatában biztosra akart menni a győztest illetően. Aki nem a célhoz közel figyelte a történéseket, annak maradt a találgatás, ugyanis egy olyan operatőrt sikerült a kamera mögé állítani, aki azt az egyetlen- azért nem annyira nehéz- feladatát sem tudta ellátni, hogy komponáljon egy olyan képet, amelyből kiderül, ki is nyerte a katalán kör első szakaszát.

Persze nem ez volt a legfontosabb szakasz, a nagymenők nem is igazán mutatták meg magukat- a tv-s közvetítésben sem tartották fontosnak, hogy képernyőre kerüljenek-, viszont az a néhány sprinter, aki a számára nem túl kedvező útvonal ellenére is rajthoz állt az év ötödik WT-versenyén, most villoghatott. Habár több szökés is volt, ráadásul az ESB (ES Bringa rövidítése) titkos esélyese, Wilco Kelderman egészen sokáig jutott, két kilométerrel a cél előtt őt is utolérték. A szakasz után a holland azt is elmesélte, hogy a YouTube-on nézte vissza a tavalyi szakaszt, és azután döntött úgy, hogy megpróbál ellépni, mert lehet esélye egy jó lejtmenettel. A Belkin emberével tartó Mikael Cherel (Cofidis) és Romain Hardy (AG2R) is hasonlóban reménykedett, a gondot az jelentette, hogy ők ketten az egyik körforgalomban rossz kijáratot választottak, és annyira lelassultak, hogy már nem tudták segíteni Keldermant- tegyük hozzá, ha együtt maradnak is utolérik őket, csak a flamme rouge-on (utolsó km) belül.

célfotó.png

Jöhetett a mezőnyhajrá, ami egy kicsit káoszosra sikeredett, gyakorlatilag mindenki korán indított, a végére maradt Leigh Howard (Orica) és a három nappal ezelőtt a Handzame Classic-ot megnyerő Luka Mezgec (Giant-Shimano). Az ausztrál egy ideig jó helyzetben volt, aztán kezdett lassulni, ekkor próbálta a szlovént a kordonhoz szorítani, aki azonban nem hagyta magát, és amint a célfotóból kiderül, a végén magabiztosan nyert. A világ legjobb sprintercsapata tehát egy újabb sikernek örülhet, és valószínűnek tartjuk, hogy nem az utolsónak ezen a héten.

Mezgec.jpg

Ami Mezgecet illeti, a neten terjed egy kép- aminek eredetiségéről nem vagyunk teljesen meggyőződve, de elfogadjuk- amely alapján már februárban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Katalóniában nyerjen egy etapot... „Tudtam, hogy inkább papíron tűnik nehéznek ez a szakasz, de nem voltam biztos benne, hogy kibírom az emelkedőket. Az utolsó utolsó három kilométeren két csapattársam remekül dolgozott értem, úgyhogy az utolsó kilométerre tökéletes helyzetben érkeztem. Utána viszont hirtelen az Orica vonatában találtam magam, ezért muszáj volt megkezdenem a hajrát, kicsit korán, háromszáz méterrel a cél lőtt. Nyertem már korábban is szakaszt WT-versenyen, még tavaly Pekingben, de erre a mostani sikeremre nagyon büszke vagyok. Lesz majd még legalább egy lehetőségük a sprintereknek itt Katalóniában, de a hegyekben is jók lehetünk Warren Barguil-lel.”- nyilatkozta a 25 éves kerékpáros.

Ami a nagy neveket illeti, Richie Porte (Sky) gyomorproblémákkal küzd, több mint három perc hátránnyal érkezett be a célba, azt nyilatkozta, hogy a lábaival nincs gond, de teljesen üresnek érezte magát, és ha kedden is ilyen állapotban lesz, akkor hazamegy. A többiek gond nélkül megoldották a feladatot. Tegyük hozzá, igencsak cudar idő elé néznek a bringások, hiszen szerdára, La Molinára 2 fokot, csütörtökre, a Vallterre -5 fokot mondtak...

A szakasz végeredménye:

1 Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano 4:09:13  
2 Leigh Howard (Aus) Orica Greenedge    
3 Julian Alaphilippe (Fra) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team    
4 Paul Martens (Ger) Belkin Pro Cycling Team    
5 Tosh Van Der Sande (Bel) Lotto Belisol

 

Az összetett állása:

1 Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano 4:09:03  
2 Leigh Howard (Aus) Orica Greenedge 0:00:04  
3 Julian Alaphilippe (Fra) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:00:06  
4 Boris Vallee (Bel) Lotto Belisol 0:00:08  
5 Cédric Pineau (Fra) FDJ.fr 0:00:09

A folytatás a katalán kör második szakaszával, kedden délután fél 4-től élőben az Eurosporton!

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr645878001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wilier 2014.03.25. 16:54:16

Kedves kommentátor és szakértő Urak!
A Katalán kör TV közvetítése közben elhangzott, hogy a "Youtube-on szerepel egy video" majd gyorsan helyesbítették magukat, hogy ezt (t.i. hogy"youtube") nem kellett volna kimondani. Nem kerékpáros kérdés, de évek óta izgat, hogy vajon mi alapján lehet vagy éppen nem lehet egy márkanevet kiejteni a magyar közvetítésekben. Két perccel kesőbb nyugodtan beszéltek egyébként Twitterről, Facebookról, hosszasan sorolták korábban a spanyol ásványvíz márkákat. Mi a helyzet ezzel, van egy szabály, hogy youtube tilos, de facebook szabad? Különösen azért érdekel, mert így jjönnek ki olyan sztorik, hogy "Ronaldo az egyik sportszermárkától a másokhoz szerződött, és ezt egy közösségi oldalon jelentette be" ami azért lássuk be, elég suta sztori. Üdvözlettel, és hajrá biciklisták!

vuella 2014.03.25. 17:31:17

Kérhetek egy youtub linket a farkasszemnéző versenyhez? Köszi!

BG86 2014.03.25. 22:44:43

@Wilier:
Szia!
A rövid véleményem a következő: én mondok mindent gond nélkül. (A Katalán kört meg nem mi csináljuk, mármint Dávid és én) (BG)

Wilier 2014.03.25. 23:52:34

@BG86: szia! Akkor ezek szerint nincs ilyen szabály, csak néhányan azt hiszik, hogy van? Engem komolyan érdekel, azért gondoltam, hogy megkérdezem, mert én nem tudom, csak hallom, ahogy kerülni kell a márkaneveket, de nem értem, miért, hogy ezt valaki előírja, vagy ez egy szokás, vagy mi a helyzet. Én pl. szívesen hallanék a bicókon lévő szettekről, ki milyen gumin megy, milyen nyomáson, alu vagy karbon a stucni, mennyit nyertek pinarelloval, mikor nyertek utoljára tourt acélvázzal, ti milyen pedált preferáltok, mi az álomgépetek stb stb, de ezt teljesen értelmetlen lenne màrkanevek nélkül előadni, ha viszont tilos kimondani olyat, amiért nem fizetnek reklámidőt, akkor ez felejtős. Pedig bicóversenyen témába vág, és beleferne az adásidőbe, mondjuk két nemzeti kaja téma között.

SzékelyDávid 2014.03.26. 08:16:28

@Wilier: Szia! Ha minden igaz- ez az elmúlt időszakban azért sokszor változott- van szabály, de a sportközvetítéseknél mások vannak érvényben. Pl. mi is kimondjuk, hogy Giant, Shimano, Lampre, a Formula 1-ben is kimondják, hogy Ferrari, Red Bull, alpesi síben is, hogy Head vagy Rossignol. Tehát ki lehet mondani hogy nekem Pinarello a kedvenc :-). A nem spotműsoroknál más a szabály, pl. tv-ben ki is írják mindig, hogy a műsorszám termékmegjelenést tartalmazott- éppen emiatt. Ugyanakkor nálunk is illik figyelni a mértékre, pl. nem mondhatod el tízenötször, hogy Youtube. Ráadásul a Youtube-ot mindenki máshogyan mondja, ezért egyszerűbb néha azt mondani, hogy az ismert videómegosztó :-)

BG86 2014.03.26. 09:00:03

@Wilier:
Amúgy valamelyik hosszabb közvetítés (PR vagy háromhetesek) alkalmával biztos lesz idő erre. Itt van két témába vágó írás, ami érdekes lehet: esbringa.blog.hu/2013/12/28/made_in_italy_480
cyclingtips.com.au/2014/01/2014-bikes-of-the-worldtour-part-1/ (van második része is!)
(BG)

Wilier 2014.03.26. 09:48:00

Köszi, ez a második nagyon jó, tényleg részletes. Én is ajanlok egyet, ezt a tavalyi PR után találtam, mert nagyon érdekelt, hogy országúti verseny gépekre mekkora gumit és milyen nyomáson raknak azokra az utakra, hogy kibírja, és úgy látszik mást is foglalkoztatott, mert a srác nem restelte végigjárni a szerelőket - kapott is párszáz közösségi oldal megosztást :)
velonews.competitor.com/2012/04/bikes-and-tech/what-tires-wheels-and-pressures-were-roubaix-riders-running_212925
Na majd akkor a PR v vmelyik 3hetes alatt esetleg visszatérhetünk rá, majd teszek fel kérdést. Nyilván nem kell reklámozni egyik v másik márkát, de szerintem sokan bicikliznek itthon úgy, hogy esetleg nemrég kezdték csak, nincs kontaktjuk profikkal, és szívesen hallanának többet olyasmiről, amivel esetleg a saját gépüket, eredményeiket jobbá tehetik, vagy jobban megismehetik a csúcsgépeket olyanoktól, akik már láttak is ilyet. Pl. a 3 heteseken szép lassan végig lehetne menni azon, hogy melyik csapat konkrètan min gurul, mondjuk naponta bemutatni egy gépet - akkor nincs elfogultság, ingyen reklám, mind le lenne fedve: az segít sztem kapcsolódni egy csapathoz, ha nem azt tudni róla, hogy "Europcar", vagy "Movistar", mert így autókölcsönzők meg mobilszolgáltatók versenyeznek, hanem (a közvetítésben gyakran felismerhetetlen versenyzőkön túl) lehetne valamit tudni a gépeikről - az sztem kiépít egy kapcsolatot, azért még szurkolni is lehetne, ha pl. tudom, hogy 2 Campa-s csapat van, és én is azt hajtom. Na nem akarom túllihegni, csak egy ötlet.

BG86 2014.03.26. 10:07:28

@Wilier:
Nagyon adom amit írsz. Volt is tervben. Tényleg. Lesz róla szó!

vuella 2014.03.27. 07:26:26

@BG86: Gergő! Köszönöm szépen!
süti beállítások módosítása