BG86 2014.01.18. 14:47

Itt a vége

Harminchat éves lesz Allassandro Ballan, mikor újra versenyezhet. Ha egyáltalán akar és tud még. Az utolsó olasz világbajnok két éves eltiltást kapott az Olasz Olimpiai Bizottságtól, így gyakorlatilag vég ért a pályafutása. De mi történt Ballannal 2009 tavaszán?

Italy Doping Ballan.JPEG-01992.jpg Amikor még minden szép és jó volt. Ballan 2008-ban hazai pályán nyert világbajnokságot

Ózon terápia és cytomegalovirus-fertőzés. Két kerékpáridegen fogalommal kell megismerkednünk, hogy pontosan értsük Alessandro Ballan eltiltásának történetét. Előbbi egy olyan – természetesen a WADA által tiltott - vértranszfúziós eljárás melyek célja, hogy növelje a vér oxigénfelvevő képességét.  Ballan 2009 tavaszán még Lampre versenyzőként, pont CMV-fertőzésben szenvedett, és egy bizonyos Bonazzi doktor segítségével montechariban alávette magát az ózon terápiának. Nagy probléma, hogy az olasz versenyző erről nem tájékoztatta a szövetséget. Amikor pedig elindult a mantovai ügyészség Lampre elleni nyomozása (amiben sokak mellett pl. Cunego is érintett) kiderült az állítólagos vértranszfúzió. Ballant a hivatalos indoklás szerint pont ezért, vagyis „nem engedélyezett teljesítménynövelő eljárás alkalmazása” miatt tiltották el 2016. január 16-ig.

Alessandro+Ballan+Damiano+Cunego+UCI+Road+nnMBhwrQN_Wl_1.jpgBallan és Cunego. A 2008-as vb arany és ezüstérmese...

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) nem fogadta el a versenyző védekezését, hogy súlyos betegsége miatt kényszerült a beavatkozásra. Gyakorlatilag véget ért a 2008-as világbajnok pályafutása. „Le vagyok sújtva. Azt hittem, jobban figyelembe fogják venni, hogy mennyit segítettem a nyomozás során. Régen húzódik az ügy, szóval nem is kettő, hanem már 6 évről beszélünk. Szomorú vagyok, mert vannak olyan versenyzők, akik lebuknak, és a következő idényben már újra ott vannak a mezőnyben”.

Tudtál arról, hogy ez a terápia nem engedélyezett?

Igen. Azok számára, akik egészségesek. Nem annak, aki beteg. Nagyon rosszul voltam, éreztem magamon a tűnteket. Abban az időszakban alig volt erőm bármit is csinálni. Elég magas árat fizettem érte.

A BMC felbontotta a szerződésedet…

Ez ilyenkor a hivatalos eljárás. Jim Ochowicz azonnal felhívott, és biztosított a támogatásáról. Nagyon sajnálom a történetet, ők sem ezt érdemelték. A BMC egy kiváló közösség, mindig kiálltak mellett.

Készen álltál a szezonra?

Abszolút, az egész telet végigdolgoztam. A Tour de San Luison kezdtem volna.

Most mi lesz?

Nem tudom, megvárom az ítélet hivatalos indoklását. Aztán kigondoljuk van-e értelme fellebbezni. Két év nagyon sok idő. Nem nagyon hiszek a visszatérésben.

 És ha nem versenyezhetsz többet?

Majd kitalálok valamit. 34 évesen ebben a sportágban idősnek számítasz, de az civil életben abszolút nem…

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr115769158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuella 2014.01.18. 20:34:20

Basszus! Nagyon sajnálom, idén találkoztam vele Podersdorfban az osztrák körön, nagyon szimpatikus volt!
süti beállítások módosítása