froome sárga trikó.jpg

A Tour de France címvédője a francia Eurosportnak nyilatkozott a szezon elejével kapcsolatos céljairól. A kenyai születésű bringás hozzátette: nincsenek határok.

Annak ellenére is meglepte a Touron aratott győzelme, hogy igencsak intenzívre sikeredett a felkészülési időszaka?

Igen! A Tour de France-t sosem lehet odaadni előre, még úgy sem, hogy gyakorlatilag az összes felvezető versenyt megnyertem előtte. Nem lehet előre tudni, mi fog történni az utakon, ahogyan azt sem, mi lesz azokon kívül. Tényleg csak a célban mondtam azt magamnak, hogy „oké, megnyertem most már, lazíthatok.”

Fontos volt Önnek, hogy Kenyában és Dél-Afrikában készüljön a mostani szezonra, vagyis ott, ahol a gyermekkorát töltötte?

Meghatározó volt, hogy a télen visszatérjek Afrikába. Egyrészt így egy kicsit elszakadtam Európától, másrészt- és ez volt a fontosabb- visszatértem és edzettem ott, ahol annak idején elkezdtem. Meggyőződésem, hogy ez egy jó módszer arra, hogy már a szezon elején is a lehető legjobb formában legyen az ember.

Tavaly gyakorlatilag az összes felkészülési versenyét megnyerte a Tour előtt. Idén is hasonlóak a tervei?

Egyáltalán nem. Nem az a célom, hogy az ománi körtől egészen a Tourig mindenhol győzzek. Sokkal inkább az, hogy folyamatosan fejlődjek, és hogy két héttel a Tour de Fracne rajtja előtt érjem el a top formámat.

Mi változott azzal, hogy most már Ön a mezőny első számú embere?

Csak részben más a helyzetem. Idén már nem azért voltam Ománban, hogy megtanuljam, milyen a csapaton belül első számú embernek lenni. Ebben az évben mentálisan sokkal lazább vagyok. Ománba is azért utaztam el, hogy teszteljem magam, egyben lássam, hol tartanak a riválisaim.

A Tirreno-Adriatico lesz a következő állomása, miért nem a Párizs-Nizzán áll rajthoz?

Idén a Párizs-Nizzán nincsen hegyi befutó. Ráadásul a szakaszok is rövidebbek mint a Tirrénon. Számomra idén színvonalasabb az olaszországi verseny, ezért indulok ott. A legérdekesebb az időfutam lesz. Idén lesz egy csapat- és egy egyéni kronó is. Előbbi azért fontos, mert látni fogom, min kell dolgoznunk együtt. Utóbbi pedig azért meghatározó, mert megtudjuk, hol tartunk, össze tudjuk hasonlítani a tavalyi eredményekkel, aminek köszönhetően kiderül, hasonló állapotban vagyunk-e mint tavaly.

A Sky Sports News összeállítása Froome kenyai túrájáról, néhány bejátszással a Touron készített videós naplójából.

Miért döntött úgy, hogy a katalán körön is részt vesz?

Mert egy nagyon nehéz versenyről van szó. Ráadásul World Tour-kategóriás, vagyis nagyon magas színvonalú lesz. Az igazi ok azonban az, hogy összecsaphatok azokkal, akik majd a Touron is az ellenfeleim lesznek. Ma ugyanis még senkit sem lehet kizárni. Contador a győzelemért fog hajtani, Quintana, Rodriguez, Uran, Sanchez is nagyon meg fogja nehezíteni az életemet a hegyekben. Rendkívül kemény a katalán kör útvonala. Ráadásul lesz legalább egy hegyi befutó, amelyen a végsőkig kihajthatjuk, és így tesztelhetjük is magunkat.

Hol fejlődhet még?

Mindig azt mondom, hogy rengeteg olyan terület van még, ahol előreléphetek. Taktikailag biztosan lehetek még érettebb, ez viszont a rutinnal együtt jön. Ezen felül néhány olyan izmom van, amit még lehet erősíteni az optimális teljesítmény elérésének érdekében.

Mit gondol, hány Tour de France-t nyerhet meg?

Évről-évre próbálok haladni, és mindig a legjobbamat nyújtani. Ez tarthat két évig, öt évig, hét vagy akár nyolc évig is, ki tudja? Egyszerűen csak a legjobb kerékpáros szeretnék lenni, aki csak tudok, és a legtöbbet kihozni a profi pályafutásomból.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr665840968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása