katalán kör.jpg

Idén először méri össze erejét Chris Froome és Alberto Contador, de rajtuk kívül is rengeteg sztár áll rajthoz az év egyik leghegyesebb, legnehezebb, leglátványosabb egyhetesén...

 

Kis túlzással egy nap alatt a világ valamennyi jó bringása képernyőre kerül az Eurosporton. Vasárnap a Milánó-Sanremo mezőnye is szenzációs volt, de a hétfőn kezdődő katalán körre sem lehet panaszunk, sőt! Túl vagyunk már három többnapos WT-versenyen, de talán nem hiba kijelenteni, a most következő mindegyiket veri- ami a mezőnyt és a nehézségeket illet. Most ugyanis nem kell választaniuk a nagy körversenyekre készülőknek a Párizs-Nizza és a Tirreno-Adriatico között, és már bőven benne vagyunk a szezonban, nem úgy, mint a Tour Down Under idején, ráadásul kontinenst sem kell váltaniuk ahhoz, hogy ott legyenek a rajtban. A néhány évvel ezelőtt még a megszűnés szélére sodródó viadal újjászületett, és erősebb, mint valaha. Csak egy példa: jelen állás szerint ez lesz az utolsó előtti olyan egyhetes, amelyen egyszerre áll rajthoz Chris Froome és Alberto Contador (a Dauphinén mindketten indulnak jelenlegi szándékuk szerint) a Tour de France-t megelőzően.

A katalán kör Spanyolország legrégibb profi versenye, 1911-ben rendezték meg először, a többnaposok közül csupán a Tour de France, a belga kör és a Giro d'Italia első kiadására került sor korábban. Merckx, Anquetil, Gimondi, Francesco Moser, Jalabert, Zülle is megnyerte- a rengeteg spanyol között persze. A ProTour beveztése ugyan érzékenyen érintette, át is pakolták a helyét a kerékpáros naptárban, volt hogy a Giro második hetében került rá sor, amiért alig figyelt rá valaki- most viszont úgy tűnik, tökéletesen beilleszkedett a programba. Immáron World Tour-verseny is, ami tovább erősíti a presztízsét, ezen felül a rengeteg emelkedőjével kifejezetten jó edzéslehetőség a hegyi menők számára. És ha még ez nem lenne elég, idén már nem olyan izgalmas a Critérium International- tavaly a Tour korzikai nagy rajtja felértékelte- úgyhogy Froome-ék is ezt a felkészülési állomást választották.

 

Az útvonal

Ha két szóval kell összefoglalni, iszonyú nehéz! A szervezők nem változtattak az elmúlt évek jól bevált receptjén, nincsen időfutam, van viszont két hegyi befutó. Az első két etap a bemelegítést szolgálja, síknak azonban nem lehet nevezni egyiket sem, mégis azt mondhatjuk, itt lehet esélye annak a néhány sprinternek, aki rajthoz áll. A második egyébként kifejezetten izgalmas lesz, hiszen Gironába egy kisebb emelkedőről fognak bezuhanni a bringások, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindig komoly izgalmakat eredményez.

3. szakasz.jpg

Az igazság napjai ezután következnek. Két egymást követő szakaszon lesz hegyi befutó, de közel sem lehet ennyivel elintézni a harmadik és a negyedik etapot. Szerdán nagyjából féltávnál jön az első kiemelt kategóriás emelkedő, az Alt de la Creuta, amely 21km hosszú, átlagban 4,5%-os meredekségű. Ha ezen túl lesznek, még mindig vár majd a versenyzőkre 63,9km, amelynek végén jön a La Molina-i hegy, amely az 5,3km-es hosszúságával és 5,3%-os meredekségével még nem jelentene gondot, de együtt a Creutával már nem lesz finom.

Negyedik szakasz.jpg

Másnap jön a királyetap. Egyrészt nem sok idő lesz a regenerációra, másrészt csütörtökön három első és egy második kategóriás emelkedő után jön a kiemelt kategóriás hegyi befutó Vallterben. A befejezés gyilkos, már a Rocabruna is kő kemény a maga 7,5km-ével, egyes helyeken 14%-os meredekségével, ám utána- nulla lejtmenet, csupán némi síkon való tekerést követően- jön a 12km hosszú, átlagban 7,8%-os hegy, ahol jó eséllyel el is fog dőlni az összetett sorsa. Tegyük hozzá, tavaly is úgy tűnt, hogy ez lesz a meghatározó, ám akkor a szembeszél közbeszólt, nem igazán tudott senki sem elszökni, végül Quintana nyert, megelőzve Valverdét, Rodruguez-t és Wigginst, ám az összetett élén Dan Martin végzett.

7. szakasz.jpg

A zárónap is okoz majd izgalmakat, no meg látnivalót is, hiszen Barcelonában fog körözni a mezőny, amelynek nem kevesebbszer, mint nyolcszor kell megmásznia majd a Montjuicet.

A mezőny

A tavaszi rajtlisták közül nem túlzás kijelenteni, ez a legerősebb. Sokkal kurtább lista tartalmazza távol maradó nagyokat, mint a rajthoz állókat (Nibali, Valverde, Evans, Kreuziger). Elsőként Alberto Contadort érdemes megemlíteni, aki a Tirrenon káprázatosan jó formában tekert, úgy is mondhatjuk, eltiltása óta messze most van a legjobb erőben, és még úgyis az egyik legnagyobb favorit, hogy Majka egy bukás miatt visszalépett, így nem tudja majd őt segíteni. A nagy ellenfelének Chris Froome tűnik, akinek valós erejével kapcsolatban elég nagy a bizonytalanság. A Tour de France címvédője visszalépett a Tirrenotól hátproblémái miatt, mostanra rendbe jött, az elmúlt héten már normálisan edzett, és gyaníthatón mindent meg is tesz majd azért, hogy kicsit csorbítsa a spanyol önbizalmát, ám a nem teljesen ideális felkészülés, valamint az időfutam hiánya- amiben San Benedettoban nem villogott a Tinkoff első számú embere- mind ellene szól.

Contador Froome.jpg

Omán óta nem láttuk Joaquim Rodriguez-t, aki szándékosan edzett inkább a versenyek helyett, és tőle már a csúcsformához közelebbi állapotot várunk, hiszen az idei nagy versenye a Giro lesz. Ugyanez a helyzet Nairo Quintanával, a Movistar kerékpárosának is meg kell mutatnia magát, ha komolyan gondolja a rózsaszín trikó megszerzését májusban, és akkor még ott van két honfitársa, a Párizs-Nizza friss győztese, Carlos Betancur, valamint Rigoberto Uran. A Tourral kapcsolatban érdekes lesz Tejay Van Garderen visszatérése is, az amerikai a Párizs-Nizza előtt megbetegedett, az első szakasz elején fel is adta a franciaországi versenyt, de Ománban másodikként ért fel a Zöld hegyre, és a tavalyi nem túl jól sikerült éve ellenére mi még bízunk benne, hogy komoly sikereket fog elérni. Samuel Sanchez-t is jó lesz viszontlátni, akinek sikerült a télen megegyeznie a BMC-vel, és most amellett, hogy segíteni fogja TVG-t, talán kap majd lehetőséget arra is, hogy megmutassa magát valamelyik szakaszon, és akkor még ott van Jurgen Van den Broeck, akinek a tavalyi sérülése után még a pályafutása is veszélybe került, most viszont már a Tourra tervez.

Röviden összefoglalva, ha a tavaszi több naposok közül egyet kell választani, mi bizony erre böknénk rá, aki teheti, egyik etapról se maradjon le. A bujkálásnak vége, most végre valódi képet kapunk arról, hol is tartanak a legnagyobbak a felkészülésben.

 

Közvetítések

Hétfőtől-csütörtökig: 15:30 Eurosport élő

Péntek: 17:15 Eurosport felvételről (Előtte Harelbeke élőben 15:00-tól!)

Szombat: 15:30 Eurosport élő

Vasárnap: 15:15 Eurosport élő

 

Az ES bringa blog esélyesei:

+++Alberto Contador (Tinkoff), Chris Froome (Sky)

++Nairo Quintana (Movistar), Joaquim Rodriguez (Katyusa), Carlos Betancur (AG2R)

+Rigoberto Uran (OPQS), Tejay Van Garderen (BMC), Richie Porte (Sky)

Meglepetésember: Wilco Kelderman (Belkin)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr575875660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása