Szépen lassan megbarátkozhatunk azzal a gondolattal, hogy véget ért a rangos egynapos versenyek időszaka. Vasárnap méltó „befejezésben” lesz részünk. Jön ugyanis az utolsó adrenneki klasszikus. Elképesztően erős névsor, legalább 6-8 óriási esélyes, megtippelhetetlen végkimenetel - és a már csak a szép évforduló miatt is - az összes klasszikus emelkedő: ez a 100. Liége-Bastogne-Liége.

000744b1-642.jpg

A verseny ahol, a magas (össz) szintkülönbség miatt, a háromhetes menők is jól szerepelnek. Itt azok is elindulnak, akik a hamarosan kezdődő Giro d’Italiára készülnek. És itt azok is jól szerepelnek (lásd 2012-ben Nibali, vagy tavaly Scarponi példáját) akik nem feltétlenül egynapos specialisták. A 100. LBL minden szempontból ütős lesz. Már csak az útvonal és az indulók névsora miatt is. A tavalyi évvel ellentétben ugyanis szerepel a programban a legendás Côte de La Roche-aux-Faucons (1.5 km hosszú, átlagosan  9.3%-os emelkedő) és a Côte de La Redoute, melynek közelében született, majd később versenyzett sokat junior korában Philippe Gilbert. A legnagyobb favorit. Az Amstelen kétség kívül ő volt a legerősebb (persze, kiváló pillanatban is indított) szerdán viszont nem kockáztatott. Talán azért, hogy az LBL-re tartalékoljon. Valerio Piva a Katusha sportigazgatója elárulta, kiváló döntés volt "visszafogni" csapata egyik legfontosabb emberét. Gilbert ugyanis tavaly rengeteg „felesleges versenyen” indult, így a fontos feladatokat nem tudta megoldani. Ebben a szezonban már a pavés klasszikusokat kihagyta (99%, hogy a Tourra sem megy), ennek eredménye pedig a szemmel látható áprilisi frissesség. Ráadásul eléggé lefogyott, Piva szerint 3 kilóval kevesebb, mint volt a Tirrenot követően.

MartinLiege_1.jpg2013-ban Dan Martin nyerte az LBL-t. Idén ő lesz a Garmin Giro kapitánya

A hazai pályán versenyző Gilbert legnagyobb riválisa Alejandro Valverde lesz. A spanyol versenyző az eltiltása óta nem nyert klasszikust, ezt a rossz szériát szakította meg szerdán. Hihetetlenül erős volt a Fléche Wallonon, s már 8 győzelemnél jár. Gilbert is őt jelölte meg viszonyítási pontként, vagyis ha Alejandro elindul, vele menni kell. Mi azért valószínűsítjük, hogy a két fiatal, Kwiatkowski és Slagter is ebbe a kategóriába tartozik.

Az olaszok becsületét nem más, mint Vincenzo Nibali mentheti meg. A tavalyi Giro győztese egy kő kemény (16 nap alatt 35.000 méter szintkülönbséget teljesített) hegyi edzőtáborból érkezett az ardenneki klasszikusokra, melyek közül kétségkívül az LBL fekszik neki a legjobban. 2012-ben még Liquigasosként majdnem meg is nyerte a versenyt. /Vincenzo felkészüléséről további részletek, a vasárnapi élő közvetítésben/.

PROFIL1.png

Ha már olaszok: ugye Cunego volt az utolsó (2008, Lombard kör) aki rangos egynapost tudott nyerni. A tíz évvel ezelőtti Giro győztese akár vasárnap is jó lehet, már csak Michele Bartoli személye miatt is. A kilencvenes évek egyik nagy olasz egynapos menője ugyanis a Lampre-Merdia csapatánál dolgozik edzőként, korábbi kétszeres LBL győztes, szóval tőle lehet tanulni. Bartoli természetesen ott volt az Fléche Wallonon 2.5 km-el a befutó előtt bukásba keveredő Cunegoval, és a világbajnokként 2014-ben még nyeretlen Rui Costával a pénteki pályabejáráson. Joaquim Rodríguez ugyancsak megismerkedett az útvonallal, a továbbra is fennálló mellkasi fájdalmai ellenére. Purito még az egy héttel ezelőtti Amstelen bukott (szerencsére egyetlen bordája sem tört el) de az FW-n már láthattuk versenyezni. Azt ígérte, hogy az LBL-re rendbe hozzák, és mindenki számára világos lesz, milyen kemény munkát végzett az elmúlt egy hónapban. Ha mégsem lesz versenyképes, még mindig ott van az Amstelen és az FW-n is a 9. helyen záró Dani Moreno...

Az ES Bringa esélyesei:

***Philippe Gilbert, Alejandro Valverde

** Dan Martin, Michal Kwiatkowski, Tom-Jelte Slagter, Daniel Moreno,

* Vincenzo Nibali, Chris Froome, Bauke Mollema, Joaquim Rodríguez

Meglepetésember: Warren Barguil, Diego Ulissi

Rajtlista: ITT

Közvetítés: 12.30-13.00 (rövid bejelentkezés) majd 14.00 Eurosport 

3 komment

Címkék: LBL

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr826089871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MarceloMoreno 2014.04.27. 13:26:41

Sajnos, ma nincs rá lehetőségem, hogy kövessem LBL-t, ismétlést mikor tudom megnézni és melyik Eurosporton?

BG86 2014.04.27. 18:23:06

@MarceloMoreno: Szia!
Most 18.30 Eurosport 2
Hétfőn: de. 11 óra (Eurosport) ill 8.30 és 14.00 (Eurosport 2)

MarceloMoreno 2014.04.27. 21:29:52

@BG86: Köszönöm szépen, sajnos egyiket sem tudom megnézni, maradnak a különböző videók... :D
süti beállítások módosítása