Törökországban és Svájcban is egyetlen másodperc a különbség az összetett első két helyezettje között.

Jó kis nap volt a pénteki, hiszen mindkét egyhetesen izgalmas szakaszra volt kilátás. A Tour de Romandie-n az volt a nagy kérdés, hogyan alakul Vincenzo Nibali és Chris Froome párharca. Előbbi idén már megmutatta magát egy párszor, de igazán nagyot egyszer sem tudott alkotni, utóbbi pedig hol hátfájás, hol komoly nátha miatt lépett vissza versenytől, és amikor rajthoz állt, akkor is voltak nála erősebbek- lásd katalán kör. Éppen ezért, az ellenszurkolók, vagy csak a szoros csatákban reménykedők már kezdték dörzsölni a tenyerüket, hogy ez az idei év más lesz. Nos, ha holnap kezdődne a Tour de France- amúgy 63 nap múlva fog- a Sky bringása lenne a legnagyobb esélyese.

Az idei Romandie királyszakaszán ugyanis rendkívül meggyőző volt. A négy komoly emelkedőből álló etap már a legelejétől kezdve komoly nehézséget jelentett, hiszen az FDJ.fr hatalmas tempót diktált, amivel le is szakította az összetettben éllovas Albasinit, valamint a prológot megnyerő Kwiatkowskit. Az utolsó- nagyjából tíz kilométeres- kaptató elején aztán azt kaptuk, amit vártunk. Nibali támadott, Froome ment vele. Csakhogy az olasz a kontrát már nem bírta, sőt, Spilak is beérte, majd megelőzte. Froome bevárta(!) a Katyusa emberét, ketten közel egy perces előnyt szereztek a hegy tetejére, amit a technikás, és a vizes aszfalt miatt elég veszélyes lejtmenetben sem adtak el. A hajrában Spilak volt a jobb, a jóváírásnak köszönhetően egy másodperces előnnyel ő áll az összetett élén, de a vasárnapi időfutam során eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy jobbnak bizonyulna a címvédőnél. Nibali végül Rui Costával, Fuglsanggal, Intxaustival, valamint Mathias Frankkal egy csoportban érkezett be a célba, 57 másodperccel elmaradva a győztestől. „Egyértelmű, hogy hibáztam. Nem gondoltam, hogy Chris ennyire erős”- értékelt a célban az Astana reménysége.

Lehet azt mondani, hogy sok van még hátra, és két hónap valóban nagy idő, azt is hallani, hogy még mindig szeretne két és fél kilót fogyni, ha a Dauphinén sem lesz közelebb Froome-hoz, már nagy a baj. A brit ezzel szemben csak annyit mondott: „Ez nem egy üzenet volt. Egyszerűen csak tudtam, hogy be kell bizonyítanom a körülöttem lévőknek, valamint a bennem a kétkedőknek, hogy jó formában vagyok.” Nos, ezt megtette, és van egy olyan érzésünk, hogy vasárnap újfent sor kerül rá.

 

Yates az új első

 

Törökországban is egy párharcot lehetett várni. A hét második hegyi befutóján az összetettben hat másodperces előnnyel rendelkező Rein Taramae egyetlen versenyzőre figyelt, Adam Yates-re, hiszen a többiek sokkal jelentősebb hátránnyal rendelkeztek vele szemben. A komoly tempójú szakasz utolsó öt kilométere emelkedett, az Orica csupán 21 esztendős versenyzője pedig megfelelő ütemben támadott. Senki sem tudta követni, több mint tíz másodperces előnyre tett szert, ám a Cofidis türkizkék színű trikósa a saját tempójában kezdte egyre jobban megközelíteni a britet. Talán a fiatalság számlájára írható, hogy Yates ünnepelte a győzelmét ahelyett, hogy mindent megtett volna a minél nagyobb előny érdekében, ám végül így is elérte a célját, egyetlen másodperccel átvette a vezetést az összetettben. „Még nem fogtam fel. Azt hiszem, ha minden a terveknek megfelelően alakul, meglehet az első hely, ami igazán nagy siker lenne. Most egyszerűen csak örülök.” - értékelt a láthatóan meglepődött új első. Laurenzo Lapage sportigazgató már magabiztosabb volt: „Egyszerűen csak láttuk azt, amit már korábban is tudtunk. Adamnek óriási lehetőségei vannak. Úgy vágtunk neki a török körnek, hogy a fiataljaink nyerhetnek egy szakaszt. Az összetett meg sem fordult a fejünkben.” Adam testvére, Simon is tagja volt a mezőnynek, ám ő bukott a harmadik napon, eltörte a kulcscsontját, és így feladta a versenyt.

A török körverseny hetedik szakaszát élőben közvetítjük szombaton déltől az Eurosport2-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr166111880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása