Froome_2.jpg

Egy újabb World Tour-verseny ért véget, és Contador után egy újabb Tour de France-favorit bizonyította, jó úton halad. A harmadikban viszont kezdünk kételkedni (egy kicsit).

Az első verseny a szezonban, amely a magasabb hegyek között zajlik”- hangoztatták sűrűn a svájci televízióban a Tour de Romandie közvetítései során. Kicsit ugyan vitatkoznánk ezzel a megállapítással, hiszen a baszk és a katalán körön sem csak egyszerű dombok vártak a versenyzőkre, az viszont biztos, hogy egy nagyon jó viszonyítási pontot jelent, ha a háromhetesekre gondolunk. Példának okáért a legutóbbi három kiírás győztese szűk három hónappal később a Tour de France-t is megnyerte. Éppen ezért volt mindenki nagyon kíváncsi az eddig inkább csak edzőtáborozó Vincenzo Nibalira, és a hátsérüléssel, valamint tüdőgyulladással bajlódó Christopher Froome-ra.

Mindketten jól kezdtek, a nem túl hosszú prológ során csupán két másodperc volt köztük a különbség, a következő napokban pedig hangolódhattak a pénteki királyetapra. Közben Michael Albasini két szakaszt is megnyert, és már-már az összetettben is elkezdtek reménykedni. Aztán következett a négy komoly emelkedőt tartalmazó nap, és hamar jött a hír, hogy ez már túl sok volt az Orica bringásának, nagyon korán leszakadt. A nagyok viszont együtt kezdték meg az utolsó kaptatót, amelynek legelején Nibali támadott. Mint kiderült, kicsit elszámolta magát, azt gondolta, Froome nem lesz ennyira erős, ám a Sky versenyzője egy pillanat alatt elcsendesítette a formájában kétkedőket. A Giro tavalyi győztese olyannyira nincs még ideális erőben, hogy Simon Spilakkal sem tudta tartani a tempót, és Matthias Frankkal szemben is akadtak nehézségei, amire előzetesen nem sok esély látszott. Persze lejtmenetben a vizes aszfalton nem kockáztatott, mégiscsak egy felkészülési versenyről van szó, ennek ellenére meglepő volt, hogy a hegy teteje után sem tudott faragni a hátrányából.

 

 

Szombaton egy szökés végén Albasini harmadszor is örülhetett- ugyanaz a bringás ebben az évezredben először győzött három napon is a verseny történetében. Vasárnap pedig sor került a zárószakasza, egy Neuchateli 18,6 km-es egyéni időfutamra, amelynek első felében egy bő két kilométeres, nyolc százalékos átlagmeredekségű emelkedő is szerepelt. Ahogyan az várható volt, a korán indulók közül a szám világbajnoka, Tony Martin érte el a legjobb időt, bár nem jött tökéletesen, hiszen lejtmenetben rontott, majdnem el is esett. Igazából egyetlen riválistól kellett tartania, Chris Froome-tól, aki utolsó előttiként vágott neki a távnak- az összetettben egy másodperc volt a hátránya Spilakkal szemben-, és akinek a hegy tetején hat tizeddel volt jobb a részeredménye. A célban sem változott sokat, kevesebb, mint egy másodperccel, de megelőzte az Omega-Pharma Quick-Step kerékpárosát, és ezzel az összetettet is megnyerte. „Nagyon örülök annak, ami ma történt, meglepetés, hogy Tonyt is meg tudtam előzni. Természetesen nagyon keményen dolgoztam az elmúlt két hónapban azért, hogy újra ezen a szinten legyek. Azt kell mondjam, idén nehezebb volt megnyerni a Romandie-t, leginkább az időjárás és a betegségem miatt. Éreztem egy kis terhet előtte, de nagyon boldog vagyok, a csapatom miatt is. Jó jel, hogy a legutóbbi három itteni győztes a Touron (de France) is első lett, de ez csak egy előjel”- értékelt Froome a verseny után.

romandie14-st3-nibali-frank-630x517 másolat.jpg

Riválisa, Nibali ma is kapott tőle háromnegyed percet, vagyis lesz min javítania az elkövetkező két hónapban: „Ez is azt mutatja, hogy nagyon nehéz szezonkezdeten vagyok túl, nem sikerült olyan csúcsformát elérnem, mint tavaly, amikor a Tirrenon, a Trentinón, majd a Giron is jól tekertem. Sokat kell még dolgoznom a Tourért, most pihenek négy-öt napot, nem többet, mert muszáj ledolgoznom azt a hátrányomat, amivel a többiekkel szemben rendelkezem.”- nyilatkozta az összetett ötödik helyezettje.

Ami a folytatást illeti, a mezőny nagy része most jól megérdemelt pihenőre megy, majd megkezdi a két hónapos közvetlen felkészülését a 101. Tour de France-ra, amelynek egyik állomása lesz Froome, Nibali és Contador számára is a júniusban sorra kerülő Dauphiné. A kisebbik résszel pedig jóval korábban, már pénteken, a Giro d'Italia csapatidőfutama során találkozhatunk.

 

Az ESB osztályzatai

Chris Froome: Ha voltak is kétségek a formájával kapcsolatban, azok most eltűntek. Ugyan szakértők azt mondják, a hegymenetben egy hajszálnyival gyengébbnek tűnt, erre a rosszabb idő, a tüdőgyulladása mindenképpen magyarázatul szolgál, ráadásul Martin megelőzése is tekintélyt parancsoló a kronóban. Nibalival szemben komoly előnyben van, Contador ellen viszont minden erejére szüksége lesz. (9)

Simon Spilak (Slo): Méltatlanul kevés szó esik róla, pedig az 1986-os születésű szlovén már nem először bizonyítja, hogy komoly tehetség. Más kérdés, hogy itt lenne az ideje az előrelépésnek. A hegyen Froome bevárta- önmagában ez is nagy szó. Lehagyni Nibalit sem kis teljesítmény, és a mai időfutamon is fél percen belül maradt, amiért mindenképpen dicséretet érdemel. Idén- jelen állás szerint- ott lesz a Tour de France-on, ahol jöhet az a bizonyos következő lépcsőfok. (8)

Rui Costa (Por): még mindig nincs győzelme szivárványszínű trikóban, ettől még nem kell, hogy szomorkodjon a tavasza miatt.  Megannyi második, és további top 10-es hely nem hangzik olyan rosszul, ráadásul itt meglett volna a dobogó, ha nem zavarja a vállsérülése. Azért váltott, és lett a Lampre-Merida versenyzője, hogy az összetettben is legyen esélye egy igazán jó eredményre, jól hajrázik, bírja az emelkedőket, az időfutamban is remek, mindenképpen tízbe várható a Touron. (7,5)

Michael Albasini: Szobrot még nem fognak neki állítani a svájciak, de közel áll hozzá. Három szakaszt nyerni egy ennyire nehéz versenyen nem kis bravúr, mindezt különösen Thomas Voeckler érezheti át, akivel a héten kétszer is kibabrált. Az összetettre a túlságosan kemény hegyi etap miatt nem volt esélye, ezzel a sebességgel viszont az ilyen, nem klasszikus mezőnyhajrával kecsegtető szakaszokon komoly esélye lehet további sikerekre. (8,5)

 

Vincenzo Nibali: Az Astana versenyzőjét már a negatív kategóriába kell sorolni. Kicsit olyan érzésünk kezd kialakulni vele kapcsolatban, mint tavaly Contador esetében: ott van az élmezőny közelében, de nem elég erős. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy februárban gyermeke született, ami biztosan felforgatta az életét, márciustól áprilisig nagyon kemény munkát végzett, és benne van a pakliban, hogy máshol tart a felkészülésben, mint a két legnagyobb riválisa. Két hónap van még hátra a Yorkshire-i rajtig, ettől függetlenül benne már kételkedünk egy kicsit. Ha egy hónap múlva a Dauphinén sem lesz biztatóbb a produkciója, akkor már határozottan meglepődnénk a júliusi győzelmén. (5,5)

Marcel Kittel: Ugyan a Romandie nem egy török kör, vagyis nem igazán kedvez a sprintereknek, lett volna két olyan etap, ami neki nézett ki. Ehhez képest egyiknél sem bírta a tempót, éppen ezért nagy kérdés, mire megy majd a Giron, ahol a remek formában lévő Viviani, vagy Bouhanni is megtréfálhatja. Nem az a kérdés vele kapcsolatban, hogy megvan-e a kellő sebessége a hajrában, inkább az, hogy eljut-e odáig, hogy legyen esélye ennek bebizonyítására. (4)

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr616117884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matteo90 2014.05.04. 18:17:24

Nibali idén nem túl meggyőző, Froome és Contador annál inlább. Van egy olyan érzésem, hogy idén inkább a TOP 5-ért fog menni a cápa, de ne legyen igazam.

BG86 2014.05.04. 18:33:50

@matteo90:
Hát, ne legyen:)
(BG)

vuella 2014.05.04. 20:41:00

@BG86: Csatlakozom, hajrá Cápa!

DZSI 2014.05.04. 22:56:15

Azért az esős idő inkább Nibalinak kedvez állítólag, mint a Kenyainak, de remélem, hogy tényleg csak azért nem halad még úgy mert nyélen edzett a Teidén, csinált egyedül egy Grand Tourt és most fáradt.
Habár én Froome-al vagyok, de izgalmas versenyt akarok látni.

gabriel8 2014.05.06. 00:45:44

Az ilyen szövegek, hogy azért tűnt el, mert tüdőgyulladása volt, meg hátfájása (valahol mondta is, hogy nem aggódik, mert tavasszal rendszeres nála a megfázás / tüdőgyulladás) az emberben mindig felébresztik a gyanút a csapat laborjának a munkájára. :( Minden tavasszal - épp amikor a Tour miatt van szükség a kémikusokra, laborra... :( Nahát....
süti beállítások módosítása