Aki már egy ideje olvassa ezt a blogot, az alapvetésekkel tisztában lehet. A múltban sem volt ránk jellemző, most sem lesz: eltekintünk a közhelyektől. Rendhagyó módját választjuk a beharangozónak, és pár mondatban ezúttal mindennel foglalkozunk, ami a 2014-es Giro kapcsán fontosnak tűnik.

giro-d-italia2014.png

Pénteken 22 csapat 198 versenyzője kezdi meg a 97. Giro d’Italiát. Az olasz kört, amely az idei háromheteseket figyelembe véve a legnehezebbnek ígérkezik. Nézzük, melyik együttesnél, kire és mire lesz érdemes odafigyelni.

Astana: A címvédő Nibali hiányzik, de a kazah csapat így is kizárólag az összetettre koncentrál. A 2011-es Giro győztese Michele Scarponi mellett ott van az óriási tehetségnek tartott fiatal Fabio Aru, aki gond nélkül bekerülthet a legjobb tízbe. Scarponi megy a Tourra is, de a következő három hétben nem ezzel kell foglalkoznia. tapasztalat tekintetében, kétségtelenül ő áll a legjobban: a mostani lesz a 10. részvétele. 2002-ben, Paolo Savoldelli első győzelme idején indult először.  

AG2R: Mindenki Pozzovivoért teker, aki kiválóan ment az LBL-en. A mindössze 165 centis olasz versenyzővel kapcsolatban nem túlzott elvárás a legjobb 10 közé jutás mellett egy szakaszgyőzelem sem. Előbbi összejött tavaly (Pozzovivo 9. lett összetettben), utóbbi viszont nem.

Androni: Franco Pellizotti mégsem került az Astanához, így a kis pro konti olasz csapatnak lehet egy embere, aki az összetettre (vagy esetleg a hegyi trikóra) figyel. A Belletti-Hoogerland kettősnek köszönhetően ott lehetnek a viszonylag sík szakaszok végjátékában is.

Bardiani: A szökés lehet a nagy fegyverük, nem lenne meglepetés, ha a Battaglin-Colbrelli-Pirazzi hármasból, valaki nyerne egy etapot.

Belkin: Keldermanra érdemes figyelni, nagyon fiatal (márciusban volt 23) de már most ő az első számú ember. A katalán körön és a PN-n is Top 15-ben volt.

BMC: Az egész csapat Evans-ért teker, aki minden idők legidősebb Giro győztese lehetne. Tavaly gyakorlatilag komoly segítők nélkül jött be a dobogóra, most megkapta maga mellé Samuel Sánchezt, Morabitot, Quinziatot, Wyss-t…Amit Cadel a Treniton mutatott, több mint meggyőző volt.

2014-giro-d-italia-preview-and-predictions-giro-trophy.jpg

Cannondale: Az összetettben - a gyengébb idei eredmények ellenére - Basso, a sprintekben Viviani lehet érdekelt. Ott van az együttesben Moreno, így 30 év elteltével ismét indul egy Moser az olasz körön. A legendás nagybácsi Franceso 1984-ben Girot nyert, és pályafutása során 57 napon keresztül viselte a rózsaszín trikót.   

Columbia: Idén is otthon lesznek a hegyekben. Szárnyalhatnak az emelkedőkön, erre a Girora nevezett soruk (Duarte, Pantano, Rubiano) fel is jogosítja őket.

FDJ: A franciáknál nincs az összetett szempontjából „érdekes” versenyző, ott van viszont Bouhanni. Ha végig bírja a három hetet, még a ponttrikót is hazaviheti. Nagyokat meccsel majd Viviani és Kittel ellen, ez biztos.

Garmin: Martin vagy Hesjedal? Az idei év alapján egyértelműen Nicolas Roche unokatesója tűnik az első számú embernek, de emlékezzünk a 2012-es olasz körre. Ott lesz a csapatban a tavaly májusban óta nyeretlen Farrar is, egy szakaszgyőzelem alapelvárás a Garmintól.

Lampre: A tavaszi versenyek alapján kijelenthetjük: Cunego akár meglepetést is okozhat. Hogy ez mit jelent? Nyilván nem rózsaszín trikót, de a top 10-be nyugodtan bekerülhet (a tavaly kiváló teljesítő Niemechez hasonlóan). Elképesztő, Damiano épp 10 éve nyert Girot…Indul Ulissi (esély a szakaszgyőzelemre) és Ferrari, aki a sprintekben lehet jó.

Lotto: Nincs emberük az összetettre, így a szakaszgyőzelmekre mehetnek rá. Bak mellett Monfortra érdemes figyelni, és persze Adam Hansre, aki sorozatban a (!) nyolcadik háromhetesét fejezheti be.

Movistar: Náluk teker a legnagyobb favorit, Nairo Quintana. A 24 éves kolumbiai versenyzőről ki ne tudná, hogy tavaly hegyi trikós és második volt a Touron. De ez a Giro. Itt még nem indult, és ez bizony nagyon fontos szempont. Malori és Capecchi is a csapatban, előbbi kiváló ITT menő (lásd Tirreno), utóbbi pedig fontos segítő lehet az emelkedőkön.

Neri Sottoli: Az ex. Vini Fantini, most is ott lesz az olasz körön, a tavalyi Santambrogios és Di Lucás botrány ellenére. Luca Schintoék természetesen szabadkártyával indulnak (a Bardianihoz, a Columbiához és az Andorinhoz hasonlóan). Ponzi, Rabottini vagy Monsalve, simán nyerhet egy etapot.

giro-italia-2014-planimetria-generale.jpeg

Omega: Uranról keveset hallunk, pedig tavaly második lett Nibali mögött. Könnyedén bejöhet a dobogóra, a csapata sem rossz. Tizenhat évvel a bemutatkozása után rajthoz áll, a 40 éves Petacchi. Alessandro minden idők legidősebb szakaszgyőztese lehet, ha még képes lesz tartani a lépést Kittelékkel. A Girokon összesen - és ami fontos, hivatalosan - 22 sikernél jár, vagyis tudja, hogy kell nyerni.

Orica: Náluk teker az olasz bajnok Santaromita, és a kiváló sprinter (a tavalyi Vueltán 2 sikerrel záró) Matthews. Győzelmeket, és egy újabb színvonalas videót várunk a csapattól.

Europcar: A 2011-es Alpe d’Huez győztese Pierre Rolland az első számú ember, de nagy kérdés, mire lehet képes. Elképzelhető, hogy ő lesz a Giro egyik legnagyobb meglepetése de az is, hogy kicsúszik a legjobb ötvenből.

Giant: Kizárólag a sprintekre építenek, ez a kivéló sorukat elnézve, nem is meglepetés. Marcel Kittel tavaly 4 etapot nyert a Touron, most valószínűleg Vivani és Bouhanni lesz a legnagyobb ellenfele. A másik két nagy háromhetesen nyert már szakaszt, de még ő is Giro-újoncnak számít.

Katusha: Itt a nagy lehetőség, Joaquim Rodíguez végre háromhetest nyerhet. Ez a korábbi 18 alkalommal nem sikerült neki. Pedig az elmúlt 4 körversenyéből, hármon dobogós volt. Mint a tavalyi Vueltán, most is ott lesz mellette Dani Moreno, aki sokkal több, mint egy átlagos ’b’ opció.

Sky: Nincs Porte, nincs Wiggins, nincs igazi első számú ember. Az összetettre ezúttal nem nagyon kell figyelniük, a szakaszgyőzelmekre annál inkább. Cataldo kiváló ITT menő, Swift jó sprinter, Siutsou pedig a szökések specialistája.

Tinkoff Saxo: Ide elég is lenne két név: Roche és Majka. Elképesztően erős páros, mindketten a legjobb tíz közé kerülhetnek. Roche édesapja Stephan, 1987-ben rózsaszín trikót nyert, idén pedig bekerült a Giro hírességek csarnokába.

Trek: Erős csapat, ahol Kiserlowski lesz a csk. Ő már nem tapasztalatlan, ez lesz a 4. olasz körversenye. Felline a hazaiak egyik reménysége, a szakaszgyőzelmeket illetően.

Érdekesség: Tizenegyedik alkalommal indul külföldről a Giro. Először 1965-ben kezdtek nem Olaszországban, akkor San Marinoban volt a rajt és Perugiában a cél. Legutóbb két évvel ezelőtt Dániában (Herningben) indult külföldről a Giro, abban az évben Taylor Phinney nyerte a prológot.

Az útvonal számokban: Összesen 3445,5 km a táv. Ez nagyjából 6 km-rel több, mint amennyit tavaly kellett teljesíteni. Negyven kategorizált emelkedő (köztük a Gavia, Stelvio, Val Martello, Cima Grappa és a Zoncolcan) szerepel a programban, idén a Stelvio lesz a Cima Coppi. A három hét alatt összesen 38.000 méter szintkülönbség (3000-el kevesebb mint egy éve) és 8 hegyi befutós etap vár a versenyzőkre. Az elmúlt két évhez hasonlóan ezúttal is 2 egyéni időfutam lesz. A május 30-i hegyi ITT legalább annyira fontos, mint a másnap következő Monte Zoncolan. 

Az ES Bringa esélyesei:

*** Nairo Quintana, Joaquim Rodríguez

** Michele Scarponi, Rigoberto Uran, Cadel Evans, Nicolas Roche,

* Fabio Aru, Robert Kiserlowski, Dan Martin

Meglepetésember:  Damiano Cunego, Wilco Kelderman, Maxime Monfort

Rajtlista: ITT

Közvetítések az Eurosporton: 

Péntek (csapatidőfutam): 18.30

Szombat/Vasárnap és a többi szakasz: 14.30 

 

3 komment

Címkék: Giro

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr86135098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DZSI 2014.05.08. 22:53:45

Ajánlom mindenki figyelmébe a cyclingnews tour tracker mobil alkalmazást, ahol elérhető minden, ami a 2014-es Giro (szakmai szempontokból).
Nagyon hasznos, én már tavaly is ezen néztem az eredmény listákat, képeket, videókat, sőt néha még szöveges élő közvetítést is. Ezenkívül minden le van írva a szakaszokról, mellé egy kis helyi történel az adott napi környékről és pár szó Luca Scinto-tól, hogy mire kell figyelni az adott szakaszon.

Milkacsoki97 2014.05.09. 14:42:44

Én a listán nem látom sehol Slagter-t...:)

BG86 2014.05.09. 15:37:23

Én sem, többet nem hiszek a Gazzettának:)
Köszi!
süti beállítások módosítása