DV_To_Getty_4637314_0.JPG

Ma este rendezik az év egyik legfontosabb zenei eseményét. Nem feltétlenül állítanánk, hogy az Euróvíziós Dalfesztiválon hallható dalok és vokálok a legmagasabb színvonalúak, ám rengetegen nézik. Mi pedig meglovagolva ezt a hullámot, összeállítottuk a kerékpáros dalok listáját. Azt már a kedves olvasóra bízzuk, hogy eldöntse, melyik a legjobb közülük.

Bicycle Race - Queen

Mi más is ugrana be először. Az énekest, egy bizonyos Freddy Mercuryt a mai napig minden idők egyik legjobbjaként tartják számon, mondhatnánk a popszakma Eddy Mercxk-ének is. A dal jelentőségét mutatja, hogy évtizedekkel később a méltán híres rapper, Eminem is feldolgozta: a Skylar Grey-jel közösen jegyzett C'mon let me ride című slágere a fiatalabb generációnak lehet ismerős. A Queen reménykedhet, az európai fogadóirodák egész alacsony odds-cal adják a sikerét a háziversenyünkben.

 

Bike - Pink Floyd

Ha ez a nóta lesz a befutó, az a legmodernebb euróvíziós vonal követésének eredménye. Manapság ugyanis már senkit nem érdekel, hogy valaki kiénekli a magas C-t vagy sem. Rúzsa Magdi sem nyert annak idején, bezzeg a vicceskedő ukránok felfértek a dobogóra. Nos, az 1965-ben magalapított zenekar ezzel a muzsikával talán ma is nyerne, hiszen egy megfelelő színpadképpel, valami kis vicces történettel sok hívet- és ami még fontosabb szavazatot- lehet szerezni. A szöveg amúgy nagyjából arról szól, hogy van nekem egy bringám, amire akár te is (mármint az illető hölgy) is felülhetsz. Van szép kosara és csengője is, amitől nagyon jól néz ki. Az apró bibi, hogy csak kölcsön kaptam. Ezt a számot a titkos favoritnak tartjuk, az idei mezőny Scarponija.

 

Tour de France - Kraftwerk

Kicsit olyan érzésünk van a cím- és témaválasztással, mintha az ember a világbékéről dalolna, vagy filmet készítene a rabszolgaság felmentéséről: tuti siker. Tegyük hozzá, szintén mérföldekkel megelőzte a korát, hiszen már 1983-ban megjelent. (Itt következhetne egy kisebb szösszenet az idő rohanásáról, e sorok írójának születési dátumáról, de ma mégiscsak a ZENE van főszerepben.) Egy biztos, a szövegen nem agyaltak túl sokat, a borítóra viszont mi magyarok - naná, hogy ebben is benne vagyunk - is büszkék lehetünk, hiszen az album képének ötletét egy 1953-as magyar bélyeg adta, amit a Népstadion átadásának tiszteletére adott ki a Magyar Posta. Egy könnyed kis délelőtti biciklizéshez biztosan ez a jó, a lábunk még azután is jár az ütemre, hogy már régen véget ért a szám. Nyugodtan kijelenthetjük, a Kraftwerk a zenei világ Tony Martinja.

 

Daisy Bell (Bicycle Built for two) - Pat Phillips

Ennél élesebb váltást elképzelni sem tudnánk. Valószínűleg sokan legyintenek, mondván ezzel a dallal lehetetlenség jó eredményt elérni, de emlékezzünk csak vissza az orosz nénikből álló, a kenyeret a kemencébe bepakoló együttesre, milyen káprázatosan hasított néhány évvel ezelőtt. És akkor még nem beszéltünk Uhrin Benedekről, akinek népszerűségét a mai napig sikerült megfejtenem. Ellenben a Kraftwerkkel, itt van szöveg, egyenesen lenyűgöző, igazán klasszikus szerelmes dal. Mondjuk feltétlenül írjon nekünk, aki ezzel, vagy egy hasonló nótával sikeresen hódította meg szíve választottját, vagy legalább hallott valakiről, akinek ez sikerült... 

 

Bicikli - Gryllus Vilmos

Ennek a nótának hihetetlenül komoly esélyei lennének, ha a korosztálya már rendelkezne telefonnal, és tudná, hogyan kell SMS-t küldeni és szavazni rá. Valószínűleg a Dal című műsor hazai zsűrije is elégedett lenne vele, mondván végre egy újabb korcsoport felé nyitott a közmédia, az M2-re például mostanság a nap jelentős részében bármikor beférne. Különösen arra a részre hívnánk fel a figyelmet, amikor az utolsó kaptató következik, mert ugyanúgy, ahogy a megfáradt Andy Schleck pedálpörgetési száma, úgy a dal tempója is lelassul. Klasszis.

 

Bicikli ég és föld között - Napoleon Boulevard

Sajnos a videó minősége nem a legtökéletesebb, pedig ha van, ami megérdemelné, akkor az mindenképpen ez. Óriási boldogság, hogy találkozhatunk a bringó-hintóval, ami sajnos kezd feledésbe merülni. Mindenki a Sziget elektromos autóival villog, plusz amióta megépítették a rekortánt - amit a hírek szerint nagy örömünkre most kiszélesítenek - már nincs annyi területe... De ne térjünk el a tárgytól. Sajnos napjainkba a dalszöveg már nem igazán számít az Euróvíziós vetélkedésben, pedig az együttesnél erre is figyeltek. Az emberiséget évezredek óta foglakoztató problémát hozott elő, ha ez a nóta már Ikarosz idejében is létezett volna, lehet valaki visszahúzta volna a nap közelségéből, és tán még ma is élne...

Természetesen a lista nyitott, nagy örömmel vesszük a kiegészítéseket. Este pedig természetesen együtt szurkolunk a mi Bandink minél fényesebb sikeréért.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr106146526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása