BG86 2014.05.10. 09:21

Utolsókból elsők

giro2014-st1-tuft-1-e1399674958856-630x418.jpg

Kevés olyan kerékpáros van a mostani mezőnyben, aki jobban megérdemelte volna a rózsaszín trikót Svein Tuftnal. A harminchetedik születésnapjára csodálatos ajándékot kapott a társaktól. Egy napig biztosan ő vezeti az összetettet. Azt követően, hogy 4 óra, 27 perc hátránnyal a tavalyi Tour de France-on utolsó lett.

Svein Tuft nagyon furcsa ember. De használjuk inkább az érdekes szót. A Vancouvertől 40 km-re található Langleyből származik, ami sok mindenről híres csak a kerékpározásról nem. Azon a folyókkal átszőtt környéken, szívesen vadásznak medvére vagy épp előszeretettel horgásznak pisztrángra. Tuft imádja a természetet, az élettörténetét olvasva kicsit az az érzésünk: van benne némi Bear Grylls:) Édesapja erdészként dolgozott, ő pedig kedvenc (egyébként Medve névre hallgató kutyájával) gyakran tett hatalmas túrákat a közeli erdőkben. Kezdetben gyalog, kettesben a kutyussal, majd egy egyszerű, 40 dollárért vásárolt monti segítségével. Svein arra persze szigorúan ügyelt, hogy egy kis sátornál és egy meleg takarónál több, még véletenül se legyen nála. Elmondása szerint egyszer elutazott (bocsánat, a kutyával együtt elutaztak) Alaszkába, és 4 nap töltött el magányos túrázók számára fenntartott, ám de teljesen elhagyatott viskóban. Volt meleg kályhája és némi ennivalója. Ez elég is volt neki.

ttt.jpg

Tuft kezdetben egy kerékpáros boltban dolgozott szerelőként, és csak 22 éves korában döntött úgy, hogy komolyabban kezd foglalkozik a sportággal. Ez olyannyira jól sikerült, hogy nyolcszoros kanadai időfutam bajnok lett, a 2008-as vb-n pedig Bert Grabsch mögött ezüstérmet szerzett. Emellett az igazi segítő mintaképe. Szépen, csendben dolgozik. Azt teszi amit mondanak neki. A legenda szerint egyszer egy teljes telet végig síelt és snowboardozott, majd amikor elkezdődött volna az edzőtábor fogta magát és letekerte a Dél-Kalifornia és Vancouver közötti utat. Ez több mint 2000 kilométer. Kempingekben lakott, menet közben a tiszta vizű patakokból ivott...

Azt mondja, az Orica nem is csapat, hanem jóval több annál. Baráti társaság.

Tuft tegnap egy nagy torta mellett, rózsaszín trikóval ünnepelt.

Megérdemelte.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr26146456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása