Egy kicsit eltűnt a szemünk elől. Vagy talán nem is annyira kicsit. Pedig kétszeres Giro d’Italia győztes, szóval érdemes (lenne) rá odafigyelni. Már csak azért is, mert általában mindenről megvan – az igencsak extrém – véleménye. Jön Savoldelli évértékelésének második része.

SAV_1.jpg

Mit gondolsz Chris Froome 2013-as idényéről?

Elképesztő éve volt. Nyerte az Ománi kört, aztán második lett a Tirrenon. Mondjuk, azt sokan elfelejtik, hogy a sorsdöntő szakaszon ő bukott egyet. Nibali csak ezért szerzett elég komoly előnyt vele szemben. Olyan domináns volt, mint Wiggins egy évvel korábban. Azért a stílusa nem az igazi…

Mire gondolsz?

Nem lehet pontosan megfogalmazni, de Nibali valahogy szépen megy, Froome kevésbé. Viszont kétségkívül eredményes. Leszegi a fejét és megindul, mint a Ventoux-n. Mikor visszanéztem azt a szakaszt, nem hittem a szememnek. Porte növelte a tempót, őt tette a kereket, és egy ideig Contador is. Aztán egy akció, Alberto leszakad, megfogják Quintanát, és őt is lehagyják. Egy ilyen erős segítővel maga mellett, ilyen tempó után még volt ereje egy újabb támadásra. Hihetetlen.

Sagannak sem volt rossz éve…

Nem emlékszem arra, hogy valaha is láttam volna hozzá hasonlóan erős versenyzőt. Februártól-októberig képes volt szállítani a győzelmeket. Persze, nem nyert meg mindent, de folyamatosan fejlődik. Mindössze 4 éve profi.  Lehetetlen őt nem szeretni.

Milyen versenyeken indítanád?

A testalkatából kiindulva én azt mondom, meg kellene maradnia a klasszikusoknál. Nem szabadna átképeznie magát. Szerintem a háromhetesek nem neki valóak.  Az LBL sok neki, azt hagynám is. Viszont a Roubaix-n jó lehet. Aki ennyire erős, ott is esélyes. Kiválóan megy a macskaköves szakaszokon, szóval az a verseny ideális lenne számára.

Beszéljünk egy kicsit a csapattársáról, Bassoról.

Igazi PROFI, így nagybetűvel. Két Girot nyert, egyet ráadásul az eltiltása után. Azt tudjuk, hogy soha nem volt igazán jó időfutam menő, ez pedig rengeteget számít. Ahhoz, hogy komoly versenyt nyerjen, a hegyeken kellene leszakítania a riválisokat. Szerintem ehhez már idős.

Lassan be kellene állnia segítőnek?

Ha jól tudom elég jó szerződése, és magas fizetése van a Cannondale-nál. Nem hiszem, hogy valaki ki tudná vásárolni. Főleg azért, hogy segítő legyen. Amennyiben a csapata kap egy aánlatot, el kellene engednie. A saját bőrömön éreztem, hogy 35 környékén egyszerűen nem úgy mész, mint 5-6 évvel korábban. Bassoból sem hiányzik, az elszántság vagy a jó hozzáállás. Egyszerűen idős, és nem nagyon hiszem, hogy ő komoly versenyzőket képes lenne „egy az egyben” megverni.

savoldelli_rosa_medium.jpgAz első Giro győzelem 2002-ben, az Index csapat versenyzőjeként

Beszélgessünk a vb-ről. Szerinted mi történt Rodríguez és Valverde között?

Meglátásom szerint Valverdében nem volt annyi, hogy menjen. Ezt nyilatkozta, de senki nem hitt neki. Miután Nibali bukott szinte egyértelmű volt, hogy ők ketten mennek majd az aranyért. Purito a befutó után azt mondta, Alejandro megengedte neki, hogy akciózzon. Többször is elindult, nyilván azzal számolt, hogy Valverde is ott lesz mögötte. Aztán körbenézett és meglátta Rui Costát. De csak őt.

Szóval nem tudott menni?

Nibali azt mondta, hogy nem sokkal a cél előtt Valverde egy nagyon kicsit odaszorította a kordonhoz. Vajon egy jól sprintelő Valverdének miért volt erre szüksége?

A vb-t pedig Rui Costa nyerte…

Jókor indult meg, egy jobbos kanyarban, amit a bukásból felzárkózó Nibali érhetően finoman vett be. Ő nem nagyon kockáztatott a végjátékban, hisz elég rossz napja volt. Valverde abban a kanyarban is mögötte jött. Nézelődött, de nem ment. Az egyeneshez érve Rui Costának már kb. 40 méter előnye volt. Mondjuk, ha Valverde ott megindul lehet, még a bronzot sem szerzi meg. Azt a részét pedig hagyjuk, hogy ők akkor még csapattársak voltak. Egy vb-n senki ad ingyen egy érmet a másiknak.

2005-ben amikor a Discovery versenyzőjeként Giro nyertél, a Touron már Armstrongot segítetted. Ennek fényében mit gondolsz, Nibali mennyit nyert a nem titkoltan az olasz körversenyre készülő Scarponi megszerzésével?

Folyt köv.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr495724169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása