Vannak versenyzők, akikről alig tudunk valamit és vannak, akik kis túlzással a közösségi oldalakon élik az életüket. Filippo Pozzato az utóbbi kategóriába tartozik. Nem telik el úgy nap, hogy legalább 1-2 képet fel ne töltsön magáról a Twitterre. „Ha már követnek a szurkolók, akkor szolgáljuk ki őket. Azért nézik a képeimet, hogy valami extrát tudjanak meg rólam”.

pic369923505_670.jpg

Négy éves korában a jégkoronggal kezdett, 8 évvel később az édesapja vitte le az első edzésére. Állítása szerint csak kedvtelésből kezdett kerékpározni. Semmi különös oka nem volt annak, hogy ezt a sportágat választotta. Miután sorra nyerte a versenyeket a juniorok között, egyből a profik közé került. A Mapei első embere, a legendás Aldo Sassi adott neki először lehetőséget. „100 év alatt sem tanultam volna annyit az U23-as korosztályban, mint első idényemben Museeuw és Bartoli mellett” – mondta később Pozzato. Aki cseppet sem átlagos versenyző. Saját ruhamárkája van (PP a rövidítése vagyis Pippo Pozzato), imád síelni (névre szóló lécekkel persze…) szét van tetoválva, naponta minimum két képet feltesz magáról twitter, így minden lépésről tudni lehet. Legyen az egy átlagos edzés, vacsora a szüleivel, vagy a jó baráttal, a motorversenyző Marco Melandrival., Pozzato már tölti is a képet. Igazi olaszként imádja a divatot, még a Katyusás időszakában a csapattársai egyszerűen ’Kishercegnek” becézték az öltözködési stílusa miatt. Persze az eredményekkel sem adós: harmadik profi évében Tirreno-Adiaticot nyert, 2006-ban pedig Milano-Sanremot. „Életem legszebb emléke az a verseny. A legszomorúbb pedig, a 2008-as második helyem. Imádom a Sanremot, a Paris-Roubaix-val együtt a kedvenc versenyem”. Pipponak vagy egy másik oldala is, amit sokan nem ismernek. Miután kimaradt az olimpiai keretből, 2012 nyarán egy vicenzai pap, Marco Pozza segítségével elutazott Kenyába. Nairobitól 350 km-re, Nyahururu-ban segített rászoruló gyerekeknek. „Életem meghatározó élménye volt az a pár nap. Döbbenetes volt látni, hogy mennyire más az ő életük, mint a miénk itt Európában. Gyakorlatilag semmijük sincs, óriási a szegénység, mégis mindig mosolyognak. Minden évben el kellene ide jönnöm”. 

pozz_1.jpg

Pozzato az idei év eleje óta az Egyesült Államokban készül. Pár napja Kaliforniában edz. „Imádom ezt a helyet, szívesen élnék itt. Ebben az időszakban ráadásul az időjárás is kiváló, tökéletesen lehet készülni”. Pippo a Tour de San Lusion kezdi a 2014-es szezont, és ismételten kiemelten készül a kedvenc versenyére. „A felkészülésem eddig tökéletesen alakul, de erről nem beszélni kell. Majd verseny közben úgy is kiderül, mire vagyok képes. A 2013-as évem marha gyenge volt. Ezt el kell ismerni. Még egy ilyen idényt nem szeretnék. Szóvak nincs kifogás, a Flandria körön és a Roubaix-n bizonyítanom kell. Cancellara és Bonnen sokkal többet mutatott az elmúlt időszakban, mint én. De mégis azt mondom, lehet sanszom ellenük”.  És a Sanremo? „Nem vagyok esélytelen. A Cipressát (ez a hegy került be újításként a programba) jól ismerem. Nekem tetszik a változtatás. Így legalább az utolsó 45 perc elég izgalmas lesz”.

pozz2.jpgValentino Rossival

2014 tehát számára is a bizonyítás éve lesz. Szüksége is lesz egy erős szezonra (tavaly megnyerte a Trofeo Laiguegliát és emlékezetes módon második lett a Roma Maximán) hisz már nem fiatal. Pippo szeptemberben lesz harminchárom. „Még nem döntöttem el mit szeretnék csinálni a visszavonulásom után. De szívesen lennék menedzser”. Bár néhányan támadják az internetes aktivitása és a szerényebb közelmúltbeli eredmények miatt, erről is megvan a véleménye. „Igen, kiteszek minden fotót a netre. És?? Nem hiszem, hogy ettől ne tarthatnám magam profinak. Merthogy az vagyok. Szerintem a fotók feltöltögetésével nincs semmi baj. Legalább látják a szurkolók, hogy milyen vagyok, hogy készülök, hol vacsorázom és hasonlók.  Sok versenyző úgy él, mint egy szerzetes. Semmit nem tudni róluk. Nekem ez nem tetszik. Az emberek nyilván azért követnek, mert szeretnének valami pluszt megtudni rólam. Gyűlölöm a képmutatást”.  Szép befejezés. Olyan Pippós.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr445761238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuella 2014.01.18. 20:41:51

Köszi a cikket! Kedvenc twitteres komám!
süti beállítások módosítása