Hogy ki Scott Mercier? Azon kevés kerékpárosok egyike, aki nemet mondott a doppingra. Tette mindezt a kilencvenes évek végén, a US Postal csapat tagjaként. Lemondott a profi pályafutásáról és a Tour győzelmekről, mert volt egy pont, amin nem volt hajlandó túlmenni. Mercier már-már teljesen elfelejtette volna a múltban történteket, de tavaly nyáron írnia "kellett" egy sms-t Lance Armstrongnak...

lance-kTv-U202243815580bWF-620x349@Gazzetta-Web_articolo.jpgLance Armstrong és Scott Mercier

Folytatódik a Lance féle békítő-show. Ahogy a korábbi 7-szeres Tour győztes amerikai versenyző ígérte, megpróbál mindenkivel beszélni azok közül, akiket korábban (fogalmazzunk finoman) megbántott. Már kezet fogott Emma O’Reilleyval - a US Postal korábbi masszőrével - akinek először volt bátorsága ahhoz, hogy nyíltan doppingolással vádolja. Lance a floridai találkozó után Olaszországban Filippo Simeonival „futott össze”, de már a francia Christopher Bassonstól is bocsánatot kért. A sor most folytatódott, Scott Mercierrel.

1997 májusa. Lance Armstrong visszatérőben van azt követően, hogy legyőzte a rákot. Hivatalosan még nem számít a US Postal alkalmazottjának, ellenben Mercierrel. Az akkor 28 éves amerikai versenyzőt, a csapat spanyol orvosa Pedro Celaya doppinggal „kínálja”. Az előrelépés érdekében EPO-t és különböző szteroidokat ajánl Mericernek. Nem könnyű választás. Álljon be a sorba, vagy mondjon nemet annak, amire feltette az életét? Egyik nap zöld tabletták, másnap injekciók. Mindez több mint két héten keresztül…Scott viszont nemet mondott. Pontosabban, volt ereje és bátorsága nemet mondani.Imádtam ezt a sportágat, de nem lett volna képes hazudni. Állítsam azt, hogy tiszta vagyok, miközben nem?- mesélte Mercier a Daily Telegraphnak. Ma már tudjuk, sokan az akkori US Postalból nem tették fel maguknak ezt a kérdést.

 

george-kvTF-U2022438155809VB-620x349@Gazzetta-Web_articolo.jpgHincapivel, de lényeg a mezen látható felirat

Scott felhagyott az országúti kerékpárral, és el is távoldott a sportágtól. Nem lehetett egyszerű számára a tv-ben nézni a Champs-Élysées-en pezsgőző egykori társakat. Pénzügyi tanácsadóként kezdett dolgozni, közben nyitott egy éttermet Hawaiion. Egészen tavaly nyárig minden rendben volt az életében, de ekkor Lance Armstrong követni kezdte a Twitteren. Mercier idegeskedni kezdett, hisz tisztában volt azzal, nem ugyanazon az oldalon álltak Armstronggal. A korábbi 7-szeres Tour győztes ráadásul pont annak a colorado-i városnak (Vail) a környékén kezdett el edzeni, ahol ő lakik. „Nem tudtam, mit akarhat tőlem Lance. Így egy idő után küldtem neki egy sms-t azzal a szöveggel, hogy itt a telefonszámom, ha gondolja hívjon fel”. A válasz a következő volt. „Nyáron Aspen környékén leszek. Hozd a kerékpárodat, tekerünk egy kicsit”. Így kezdődött. A nyarat pedig kis túlzással tényleg együtt tekerték végig. Lance és az ő egyik „ellensége”. Mercier idővel Hincapivel is felvetette a kapcsolatot, és találkozott Armstrong egykori segítőjével. Készült róluk egy közös fénykép, amin Scott a következő feliratú mezben mosolyog: „Ride Clean” vagyis „Tisztán tekerek”. 

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr395791618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuella 2014.02.01. 07:05:11

A Főnököt szerintem a politikai ambíciói és a rossz természete fosztotta meg a 7 sárga trikótól és nem a költői kérdés, hogy doppingolt vagy nem.

BG86 2014.02.01. 10:29:18

@vuella:
Tuti, h van mi durva dolog a háttérben, amiről mi nyilván soha nem fogunk megtudni semmit.
(BG)
süti beállítások módosítása