Kerrison froome.jpg

Kezdésként az ománi körön áll rajthoz a 100. Tour de France győztese. Ő és az erőnlétéért felelő Tim Kerrison nyilatkozott néhány témával kapcsolatban, többek között a váratlan vendégekről is.

Előbb következzen Chris Froome, akit szerdától az ománi kör összefoglalójában az Eurosport2-n lehet majd látni minden nap. A sárga trikós az elmúlt időszakot Dél-Afrikában töltötte, elsősorban Konsztantin Szivcov társaságában készült.

- Erről az időszakról

Nagy öröm, hogy megkaptam a támogatást hozzá a csapattól. Kosztával remek dolog együtt készülni, mivel valamennyi edzésen nagy hajtásra késztet. Jó köreink voltak. Tudom, az emberekhez leginkább a leégett hátamról készült fénykép jutott el. Az igazság az, hogy itt nem úgy süt a nap, mint Európában. Itt tényleg éget! Akkor is harmincas faktorral kentem be magam, de hét órát tekertünk. Egy másik nehézség is akadt, az egyik nap épp csak kiugrottunk a szállásunkról két percre, de annyi idő is elég volt néhány páviánnak, hogy lenyomva a kilincset belógjon… Azonnal a konyhába rontottak, minden szekrényt kinyitottak, tényleg minden nyitva volt.

pávián.jpg

 

Valahogyan még a mosogatógépet is beindították- biztosan nem szándékosan akarták. Kibontották a legnagyobb táplálékkiegészítőnket, kivitték az ajtóhoz, és ott kezdték el majszolni. Mi már úgy találtunk rájuk, hogy tele volt a szájuk...

-A Tourig vezető hónapokról

Hasonlóan szeretném felépíteni, vagyis megfelelő mennyiségű több napos versenyek, valamint kemény edzéssel töltött időszakok váltják majd egymást. Egyszer vagy kétszer elmegyünk edzőtáborozni Tenerife-re, ott igyekszünk a leginkább beállítani a formámat. Megint a Tour de France-ra szeretnénk elérni az ideális állapotot.

froome fekete fehér.jpg

-Miben más ez az év?

Az engem körülvevő tiszteletben. Nem feltétlenül kell már februártól kezdve gyakorlatilag mindenhol nyernem egészen a Tourig. Nem feltétlenül kell már bizonyítanom az embereknek, hogy képes vagyok győzni a francia körön. Nem kell annyit tanulnom arról, hogy milyen első számú embernek lenni egy csapaton belül, szerintem tavaly már épp eléggé megtapasztaltam. A lényeg, hogy a Tourra jó formába lendüljek, persze ettől még jó lenne, ha előtte is sikerülne győznöm, hiszen segítene az önbizalmamnak, és megfelelő jelzése lenne annak, hogy jó úton haladok.

-Kik lehetnek a kihívók az idei Touron?

Nagyon nehéz ezt az év ezen szakaszában megmondani. Cadel (Evans) kifejezetten jól tekert a Down Underön... A legnagyobb riválisom- jelenleg úgy tűnik- hogy Vincenzo Nibali, vagy újra Alberto Contador lesz. Hallottam, hogy a tavalyi második, Nairo Quintana idén a Giron vesz részt, és talán nem is áll rajthoz Franciaországban, úgyhogy őt úgy tűnik, nem kell számításba venni ezúttal.

 

 

Most pedig következzen Tim Kerrison. Egy mondat róla, hátha valaki nem ismeri. Az úszósportból nyergelt át a kerékpárra. Sokan kritizálják azért, mert szinte mindent a matematika, és az adatok alapján talál ki, de működik a rendszere... Az ő válaszai következnek néhány kérdésre:

- Mit kell csinálniuk a bringásoknak a szezon végén?

Ma már abszolút 12 hónapos munka az övék, úgyhogy nem engedhetik el magukat. Ilyenkor elsősorban a következő idényt tervezik, kipihenik az előző fáradalmait, de már novemberben újra kezdik az edzéseket. Ilyenkor, február közepén érkezünk el az első igazán kemény alapozás végéhez.

TimKerrison_3060344.jpg

- Mit kell a mostani időszakban?

Mindig is együtt edzőtáborozik a csapat decemberben, januárban, valamint február elején. Nagyon fontos időszaka ez a szezonnak, hogy sikerüljön megszerezni a kellő alapokat. Chris pedig szeret ilyenkor hazajönni, és Dél-Afrikában készülni, ahol rengeteg időt töltött karrierje elején. Johannesburgban volt nagy részben, de egy hetet Crystal Springs-ben (szintén Dél-Afrika) is voltunk. Nem mondhatni, hogy itt elképesztően magasan lennénk, hiszen 1000-1700 méter között zajlottak az edzéseink, de most nem is az volt a cél. Viszont csodálatos terepen, jó időben, jó utakon készülhettünk, ez volt a legfontosabb.

- Milyen specifikus munkát végeznek ilyenkor?

Az orvosokkal és az erőnléti edzőkkel konzultálva az izomzatukat alakítjukk ki, hogy az újra megfelelő egyensúlyban legyenek. Nagyon sok aerobic-munkát végzünk el ilyenkor, rengeteg kilométer kerül a lábakba. Van pár konkrét dolog, amire az előző szezonokból tanulva külön odafigyelünk, de többé-kevésbé a szezon ezen részében mindig ugyanazt csináljuk.

Froome útja a Tourig

Chris úgy döntött, hogy hasonlót jár be, mint tavaly, vagyis a felvezető versenyei között is nagy lesz az átfedés. Áprilistól biztosan hasonló, igazából ugyanaz lesz, mint tavaly, pici változások az idény elején lesznek. Most is Ománban kezd, aztán március végéig lesz néhány különbség a programban, de jellegüket tekintve ugyanolyan viadalokon áll majd rajthoz, mint az előző években.

 

Forrás: a Sky csapatának honlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr45819684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása