Rabló.png

A Katyusa versenyzője menet közben inkább nézett ki bankrablónak, mint profi kerékpárosnak, a nap végén viszont megmutatta, nincs nála robbanékonyabb bringás a hegyekben. A tovább után összefoglaló és nyilatkozatok!

Aki a legelső képkockát is elcsípte az Eurosport mai közvetítéséből, de nem tudta, hogy kerékpáros verseny kerül adásba, joggal hitte azt, hogy alpesi sí, vagy snowboard következik. Egyrészt La Molina közkedvelt terep a téli sportok kedvelői körében, másrészt bőven maradt még hó 2000 méter felett. Ha valaki utána néhány percet a konyhában töltött, és pont akkor tért vissza a tévé elé, amikor a deszkásnak- vagy bankrablónak- öltözött Joaquim Rodriguezt (Katyusa) mutatta a kamera, pláne teljes lehetett a káosz...

Ettől eltekintve viszont pontosan az történt a katalán körverseny harmadik napján, amit vártunk: végre az igazán nagyok csatáztak. Na jó, azért a 33 km/h-s átlag kifejezetten alacsony volt, az Andrey Zeits (Astana), Jack Bobridge (Belkin), Michel Koch (Cannondale), Kevin Reza (EuropCar), Branislau Samoilau (CCC Polsat Polkowice) és Rudy Molard (Cofidis) alkotta szökevénycsoport előnye el is érte a kilenc és fél percet, ám a mezőny- elsősorban a Tinkoff vezetésével- végig kézben tartotta a történéseket. Amire elérkeztünk az utolsó hegyhez (5,3km), ami egyben a befutót is jelentette, már együtt volt a mezőny, és mindenki arra várt, ki fog megindulni a nagyok közül.

Az elmúlt időszakban hátproblémákkal küzdő Chris Froome (Sky) érezte úgy, hogy lépnie kell, ám vele tartott a hazai utakon tekerő Rodriguez, a Tirrenot a múlt héten megnyerő Alberto Contador (Tinkoff), és Nairo Quintana (Movistar) is. A brit jelenleg 68,5 kg, a Tourra 66 kg szeretne lenni, és mint tudjuk, az elmúlt időszakban nem edzett végig rendesen, ráadásul a hideget sem kedveli, éppen ezért nem volt meglepő, hogy hamar visszaült a nyeregbe, és most közel sem tudta úgy pörgetni a lábait, mint tavaly a Ventoux-n. Rodriguez viszont nem hagyta annyiban, és jelezte, nem lazsált az ománi kör óta: szenzációs tempóját senki sem bírta, így életében először szakaszt nyert a katalán körön. A második helyen- 5 másodperces hátránnyal- Contador zárt, aki saját bevallása szerint is fáradtabb, mint másfél héttel ezelőtt volt, ettől függetlenül a mai történések után rá tennénk, mint végső győztes, a harmadik Quintana lett (9 mp-es elmaradás), míg a negyedik hely a betegsége után visszatérő, a két évvel ezelőtti formáját mutató Tejay van Gardernnek jutott, Froome-nak meg kellett elégednie az ötödik pozícióval.

Purrito.jpg

Rodriguez ezzel az összetettben is átvette a vezetést, de nem nyugodhat meg, hiszen csütörtökön jön a királyetap, még nehezebb tereppel, még cudarabb idővel, remélhetőleg még több izgalommal, ugyanakkor már Carlos Betancur (AG2R) nélkül, aki 40 fokos láza miatt feladta a versenyt.

 

Nyilatkozatok:

Purito tweet.jpg

Rodriguez öröme, hogy egy ennyire színvonalas hazai versenyen nyert szakaszt, ráadásul a család és a barátok előtt. Ráadásul szemmel láthatóan nagyon erősnek érzi magát.

Joaquim Rodriguez:Minden tökéletesen alakult a mai napon. Beszéltem a csapattársaimmal, arra kértem őket, hogy tartsák kézben a szökést, és ezt meg is tették. 2 km-rel a vége előtt Dani Moreno tett még meg mindent, és fontos is volt, hogy megrántotta a mezőnyt, amely így sokkal kisebb lett. Amikor Froome támadott, láttam, hogy nincs meg az ereje a győzelemhez. Amint visszaült a nyeregbe, már indítottam is. Az utolsó kilométer csodás volt. Egyébként egyáltalán nem volt könnyű a szakasz, amikor jöttünk lefelé La Molináról, azt hittem, hogy az Északi-sarkon vagyunk. Jó, hogy nem esett az eső. Ami a holnapot illeti, ugyan csak 5 másodperc az előnyöm, de ez is elég ahhoz, hogy védekezhessek. Ha együtt maradnak az esélyesek, megmarad a fórom.”

Contador tweet_1.jpg

"Ufff…mennyire hideg volt ma a katalán körön, úgy néztem ki, mintha a Robotzsaru tekerne… Holnap több, és nehezebb jön."

Alberto Contador: Elég nehéz nap volt a hideg miatt. A végén a verseny kicsit jobban elszabadult, mert nem volt annyira nehéz a hegy, mint gondoltuk. Most az a legfontosabb, hogy minél jobban regenerálódjak. Az igazság az, hogy ma az volt a legfontosabb, hogy kezeljem a támadásokat. Rodriguez a hajrában hihetetlenül jó volt, nem tudtam tartani vele a lépést. Remélem jobb lábaim lesznek a Vallteren, ami egy keményebb emelkedő. Idén fantasztikusan magas színvonalú a Volta, a jó hír, hogy mindenki, aki elől zárt, győzni akar.

Nairo Quintana:Egy kicsit fáradt vagyok, a vége elég kemény volt. A cél előtt lehetetlen volt tartani Puritoval a lépést, annyira robbanékonynak bizonyult. Az igazság az, hogy még nem teljesen hevertem ki az influenzámat, remélhetőleg holnap jó napom lesz. Most már tudjuk, kik az esélyesek, a lényeg az lesz, hogy velük maradjak, aztán a végén kiderül, mire megyünk. Remek nap lesz, a tavalyi szakaszról csodás emlékeket őrzök.”

Tejay Van Garderen:Szerencsénk volt az idővel. Sokkal rosszabbra számítottunk. Ettől még határozottan hideg lett a szakasz második felére, de így is jól jártunk. Nekem általában nem jelent gondot, ha hűvös van, szerintem sokan szenvedtek miatta. Nagyon örülök, hogy egy hegyi befutón ilyen nevek között értem be a célba- nagy lökést ad.”

Chris Froome:Lehet, hogy nem nyertem meg a szakaszt, és veszítettem egy kis időt, de mindent egybe véve örülök annak, hogy ilyen állapotban vagyok. Különösen azok után, hogy a hátam miatt egy kis szünetet kellett tartanom. Nagyon pozitív, hogy ott voltam a legjobbak között. Örülök, hogy megpróbáltam azt az akciót, de kiderült, hogy még nagyon sokat kell dolgoznom. Szerintem a csütörtöki egy nekem jobban fekvő szakasz lesz, de ne felejtsük el, egy hosszabb szünet után vagyok itt, próbálom kihozni magamból a lehető legjobbat, és újra felvenni a versenyek ritmusát.

A szakasz végeredménye:

1 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha 4:50:55  
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:05  
3 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:00:09  
4 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:11  
5 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:00:13  
6 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:00:14  
7 Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team    
8 Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp    
9 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale    
10 Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 0:00:20

 

Az összetett állása (felhívnánk a figyelmet a hatodik helyezettre, vagyis a meglepetés emberünkre :-) ):

1 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha 12:58:00  
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:05  
3 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:00:09  
4 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:11  
5 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:00:13  
6 Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:00:14

 

 A katalán körverseny 4. szakasza, vagyis a kiráyetap élőben, csütörtök délután fél 4-től az Eurosporton.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr475880483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása