TJ.jpg

Köd, hó, köd, hó, köd, várakozó nézők, köd, hó, hó, fázó nézők, köd, hó, nézők, akiket már láttunk, valami esik, köd, hó, tyű, Van Garderen, Bardet, Contador, Quintana, ott jön Froome.” - nagyjából ennyi látszódott a tv-s közvetítésben a katalán körverseny leginkább várt szakaszából. Sajnos az időjárás kibabrált velünk, a tovább után azért részletesebben is olvasható, mi történt, és a nyilatkozatok sem maradnak el.

Immáron Carlos Betancur, Tom Danielson, Julian Arredondo és Chris Horner nélkül vágott neki a mezőny az előzetesen sorsdöntőnek tűnő szakasznak. Sokan Dan Martin tavalyi példáján felbuzdulva már korán igyekeztek ellépni a mezőnytől, hátha ugyanúgy el fognak aludni hátul, mint egy évvel ezelőtt. A Katyusa azonban kézben tartotta a történéseket, így 11 km múltán Ruben Plaza (Movistar), Thomas De Gendt (OPQS), Stef Clement (Belkin) és Maxime Mederel (EuropCar) léphetett el, de csak egy idő után, mivel több csapat is szeretett volna még szökevényt adni a csoportba. Hátul a Sky, majd a Tinkoff vette át az irányítást, és faragott az amúgy sem bő előnyből. Az elől lévők közül De Gendt érezte úgy, hogy egyedül kell megpróbálnia- „Igazából nem így terveztem, csak nagyon fáztam. A kisember is ott volt a hegyen a kalapáccsal.”- értékelt utólag- ugyanakkor a mezőny őt és az idő közben hozzá majdnem felzárkózó Jose Serpát (Lampre-Merida) és Plazát is eérte, úgyhogy kezdődhetett a nagy meccs az utolsó hegyen. Habár többen is próbálkoztak, például Pierre Rolland (Europcar) is, 4 km-rel a cél előtt senki sem volt a nagymenők előtt, akiknek David Lopez (Sky) diktálta tempót. Warren Barguil (Giant) támadott, és el is lépett 11 másodpercre a többiektől, de 2 km-re a céltól őt is befogták. Ekkor indított Chris Froome (Sky), de hiába volt meredek az út, nem tudta leszakítani a többieket. Jöhetett Alberto Contador (Tinkoff) viszontválasza, de lépést tartott vele az összetettben élen álló Joaquim Rodriguez (Katyusa) és Nairo Quintana (Movistar) is. Amikor az idei Tirreno győztese látta, hogy ez nem fog menni, visszaült a nyeregbe, amivel le is lassult a tempó, olyannyira, hogy többen felzárkóztak az elől tekerőkhöz. Így fordulhatott elő, hogy a saját tempóban haladó Romain Bardet (AG2R) akciójával csak Tejay Van Garderen (BMC) tartotta a lépést, és a végén le is hajrázta a franciát. Contador jött be harmadiknak, de csak egyetlen másodpercet dolgozott le a hátrányából Rodriguezzel szemben, Quintana lett az ötödik. Kiemelendő Andrew Talansky (Garmin) hatodik helye, Froome végül hetedikként zárt.

Contiék.jpg

A mai volt Van Garderen első győzelme WT-versenyen, tavaly hazájában mindkét nagy- de nem a legmagasabb osztályba tartozó- egyhetest megnyerte, és korábban volt fehér trikós a Touron. Az eddigiek alapján pedig bizonyította, hogy a tavalyi gyengébb formája után ma már egyértelműen ő a BMC első számú háromhetes versenyzője, és nem Cadel Evans. Rodriguez ahogyan ígérte, inkább a védekezéssel törődött, és jó esélye van a végső győzelemre, de ehhez végig nagyon kell figyelnie, és jól kell bírnia a vasárnapi záró szakaszt Barcelonában.

 

Nyilatkozatok

Tejay Van Garderen: Az elején hagytam, hogy a többiek támadjanak, elég szépen ki is fárasztották egymást. Szerencsém is volt az időjárással, szerintem én sokkal könnyebben megbirkózom az ilyen hideggel, mint néhányan a hatvan kilós srácok közül. Ez az első WT-sikerem, óriási megtiszteltetés, hogy olyan remek versenyzőket előztem meg, mint Contador, Froome, Rodriguez. Ami az összetettet illeti, kevés lehetőség maradt az első hely megszerzésére, sajnos nincsen időfutam, de ha látunk rá esélyt, meg fogjuk próbálni.

Alberto Contador:Ez egy igazi kerékpáros nap volt, amely során az ember rájön arra, mennyire kemény sport is ez valójában. Az igazság az, hogy jók voltak a lábaim, és talán valami mással kellett volna próbálkoznom. De így is boldog vagyok, mert az erőm megvan. Még nyílt maradt a katalán kör, van hátra három nap, fontos dolgok történhetnek. Most az a legfontosabb, hogy ne fázzak meg, és minél jobban regenerálódjak holnapra.

Nairo Quintana: „Nehéz nap volt ez számomra, a hó komoly kihívást jelentett. Elég gyors emelkedő volt, rengeteg támadással. Hatalmas volt a taktikázás az összetett menők között, végül az amerikai srác nyert. Nagyjából együtt maradtunk, és ez megnyugtat. Még mindig küzdök az influenzával, de jó úton halad a felkészülésem a Girora. A lényeg, hogy a csapattársaimról is kiderült, hogyan állnak, bebizonyítottuk, hogy a miénk az egyik legerősebb alakulat, ennek nagyon örülök.

A szakasz végeredménye:

1 Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team 4:49:30  
2 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale    
3 Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:03  
4 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha 0:00:04  
5 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:00:05  
6 Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp 0:00:08  
7 Christopher Froome (GBr) Team Sky    
8 Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 0:00:15  
9 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:00:16  
10 Robert Kiserlovski (Cro) Trek Factory Racing 0:00:21

 

Az összetett állása:

1 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha 17:47:34  
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:04  
3 Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:07  
4 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:10  
5 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team    
6 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:00:17  
7 Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp 0:00:18  
8 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:00:26  
9 Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 0:00:42  
10 David Arroyo Duran (Spa) Caja Rural - Seguros RGA 0:00:45

 

A folytatás holnap az ötödik szakasszal, közvetlenül a délután 3-kor kezdődő, és élőben látható E3 Harelbeke után, amelynek beharangozója itt olvasható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr765882000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ruczak 2014.03.28. 07:21:05

Kár, hogy nem láthattuk ezt a szakaszt! Viszont örülök Van Garderen sikerének, és annak, hogy jól megy! Remélem a Touron jó lesz ismét Ő is! És ugye Berci is! :)

Ruczak 2014.03.28. 07:22:27

Még valami! Bardet is nagyon rendben van!

SzékelyDávid 2014.03.28. 08:01:41

@Ruczak: Valóban! Minél többen jók, nekünk annál jobb :-).
süti beállítások módosítása