Alberto-Contador-training-cobbles-2014-4-630x419.jpg

Alberto Contador gyakorlatilag hibátlanul zárta a szezon első harmadát. Egyrészt fontos időszak volt, hiszen megkapta a visszaigazolást, hogy a télen elvégzett munkája remekül sikerült, másrészt versenyeket tekintve ez a rész számított a legkevésbé.

Győzelem a Tirrenon és a baszk körön, második hely Portugáliában és Katalóniában. Huszonöt versenynap, 3732,5 versenykilométer a lábban, és óriási előrelépés az önbizalom terén. Nagyjából így lehet összefoglalni a spanyol idei tavaszát. Szüksége, szükségünk is volt arra, hogy ennyire meggyőző legyen, hiszen az eltiltása óta nem teljesen azt hozta, amit várni lehetett. Az oly fényesen induló karrier klembuterolos derékba törése után a '12-es Vueltát megnyerte, és ez egyáltalán nem kis fegyvertény. Ugyanakkor tavaly a Tour de France-on- az ő szintjén- betlizett. Az egész év a magyarázkodásról szólt: „a szezon elején járunk, júliusra jó leszek” (Tirreno). „Kijött az allergiám, nem kaptam levegőt.” (Dauphiné) „Majd a harmadik héten leszek igazán erős, mindig akkor szoktam a legjobb lenni.” (Tour eleje) Végül nemhogy megverni, megszorítani sem tudta Froome-ot, még a dobogóról is leszorult.

Idén nem kell kifogásokat találnia, sőt! Az eredményei beszélnek helyette. Azt, hogy mennyire céltudatos, mi sem bizonyítja jobban, mint a baszk kör megnyerése utáni viselkedése. Azonnal bejárta az idei Vuelta- mert azon is indul- egyik szakaszát, majd Bilbaóban repülőre szállt, Brüsszelben azonnal felment a hotelszobájába, hogy megnézze a Roubaix befutóját, hétfőn pedig már ő tekert azokon a pavés szakaszokon, melyeket a Tour de France 5. napján Ypres és Arenberg között érinteni fog a mezőny. Igaz, nem úgy ment minden, ahogyan azt eredetileg tervezte, hiszen Matti Breschel és Daniele Bennati is elkísérte volna, ha nem bukik a Flandrián, akárcsak Nicki Sörensen, aki vasárnap az „észak poklán” sérült meg. Így aztán egyedül Steven De Jongh, egykori Sky-sportigazgató tartott vele, akinek hatalmas jelentőséget tulajdonítanak a spanyol pazar idénykezdetében, és nem mellesleg 12 Paris-Roubaix-n vett részt, úgyhogy tudott néhány tippel szolgálni. Egy másik módosítás is történt, eredetileg csak a kockaköves szakaszokat járta volna be, ám úgy döntött, az egész etapot látni akarja, így a táv felét autóval, az utolsó 75km-t bringával tette meg. Ez volt az a nap, amely során a Specialized által kizárólag a pavés napra fejlesztett bringáját is kipróbálhatta- egy kicsit állítani is kellett a nyergen. Persze az elemzésnek ezzel még nincsen vége, videóval is felvették ahogyan teker, abból is sokat lehet majd tanulni.

A nem kis médiaérdeklődés közepette egy vasárnapról ott maradt szurkoló viccesen megjegyezte, egy nappal elkésett, tegnap volt a verseny, és a spanyol is úgy fogalmazott, kicsit bánja, hogy nem vett részt a Roubaix-n. Volt olyan szektor, amit 47 km/h-s sebességgel tudott le, nem csoda, hogy egy turista, aki próbált vele haladni nem sokáig bírta mellette. A végén a szokásos közhellyel élt: „Ezen a szakaszon biztosan nem lehet megnyerni a Tour de France-t, de el lehet veszíteni. Egy viszont tuti, látványos etap lesz.

Contador szenved.jpg

Eddig minden tervek szerint halad. „Talán jobb is, hogy bejött pár második hely, azt viszont ne feledjük, mindig remek versenyzőktől kaptam ki. A baszk kör eddig általában szerencsét hozott nekem, ha ott jól ment, az egész idényem remeknek bizonyult, remélhetőleg ez idén is így lesz.” Persze a Tour de France még nagyon messze van (81 nap). „Az eddigi eredményeim önbizalmat és lelki békét adnak. Most jön egy hét szabadság egy napsütötte helyen, utána pedig kezdjük a munkát elölről. Tudom, kikkel kell majd szembenéznem júliusban, figyelni is fogom, hogyan teljesítenek- különösen Froome-ot, aki a nagy esélyes, ki is érdemelte magának ezt a szerepet. Biztos vagyok benne, hogy nagyon erős lesz.

Persze ő is pontosan tudja, hogy egyrészt nem kell az alapoktól indulni, hiszen azokat bőven megszerezte az elmúlt fél évben, másrészt nem csak a címvédőre kell figyelnie. Szintén komoly riválisa lesz Vincenzo Nibali, aki csütörtökön járja majd be ugyanezt a szakaszt, és hallgatja közben Peter van Petegem tanácsait.

Alberto Contadort versenyezni jelen állás szerint a Tourig már csak egyszer láthatjuk, ahogyan minden nagymenő, ő is rajthoz áll a Critérium du Dauphinén, június 8. és 15. között- élőben az Eurosporton.  

2 komment

Címkék: TDF Contador

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr676038668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UrbBalazs69 2014.04.15. 17:11:51

Reméljük még ennél is jobb formába kerül a Tourra Alberto (és Nibali is), mert egy izgalmas(abb) francia kör már igazán kijárna... ;) Nagyon klassz ez a blog! :)

BG86 2014.04.15. 20:15:08

@UrbBalazs69:
Ahogy mondod, és köszi!
süti beállítások módosítása