Froome_1.jpg

Ma rajtol a Tour de Romandie, a világ egyik legjobb egyhetes versenye. Az elmúlt három évben a viadal győztese júliusban a sárga trikót is magára húzhatta Párizsban (Evans, Wiggins, Froome). A címvédő Chris Froome az ománi kör óta csak szenved, de ez gyakorlatilag a teljes csapatára igaz. Ettől még bizakodik.

Ahhoz képest, hogy az elmúlt két évben mennyire tökéletesen alakult minden a Sky csapata számára, idén gyülekeznek a felhők a gárda fölött. A vesszőfutás a Tour Down Under után kezdődött, hiszen Richie Porte idén a Giron tekerhetett volna első számú emberként, ám betegségek miatt ki kell hagynia, inkább a Tourra koncentrál, ahol- amennyiben történik valami Froome-mal- B-terv lehet. A klasszikusokon Ian Stannard jó lehetett volna, nyert is egy versenyt, ám bukott a Gent-Wevelgemen, így a tavasz további részét már ki kellett hagynia. Időközben Sergio Henao esete sem segített, a kolumbiai jelenleg otthon van, és izgul azon, hogy a furcsa biológiai útleveles adatairól kiderüljön, igazából nem is azok. Ő már a svájci körön is szeretne rajthoz állni, utána a Touron is, de együttese erről még nem nyilatkozott.

És akkor itt van Chris Froome. A 100. Tour de France győztese Ománban nagyon magabiztosan kezdett, utána viszont újra előjöttek a hátfájdalmai, versenyektől lépett vissza, de a katalán körön sem volt igazán jó erőben. Múlt vasárnap rajthoz állt volna a Liège-Bastogne-Liège-en, de tüdőgyulladás miatt az utolsó pillanatban visszalépett. „Ez volt a helyes döntés. Elindulhattam volna, de azzal a még komolyabb betegséget kockáztattam. Az elmúlt egy hét során antibiotikumokat szedtem, de vasárnap is görgőztem, nincs gond az edzettségemmel.”- nyilatkozta a L'Équipe-nek.

Sir Dave Brailsfordék idén közel sem tűnnek annyira legyőzhetetlennek, mint az elmúlt két esztendőben. Nem csak azért, mert olyan problémákkal szembesülnek, amilyenekkel korábban nem. Az egynaposokon amúgy sem szerepeltek igazán jól soha. A fő aggodalomforrás az, hogy Contador ismét a régi fényében tündököl, Vincenzo Nibali- szintén rajthoz áll ezen a viadalon- pedig teljesen más utat járva, de egészen biztató jelekkel készül a francia körre. Persze egy Tour de Romandie-győzelem egyből megnyugtatna mindenkit. „Természetesen jó lenne az első helyen végezni, de előbb meg kell nézni, mennyire múlt el valóban a betegségem. A hátam már csak nagyon ritkán zavar, ha igazán intenzív munkát végzek, és akkor is csak érzem, nem fáj. És akkor még az időjárásról nem beszéltünk, ami szintén fontos tényező lehet.” – értékelt a brit, aki a nyilatkozataiban még mindig elég magabiztos.Nem érzem azt, hogy győzelmi kényszer lenne rajtunk. Júliusban kell igazán formában lennem. Persze jó lenne az első hely, de nem akarok terhet rakni magamra.” A Sky módszereit mindenki próbálja átvenni, ezért volt érdekes a nemrégiben véget ért edzőtáboráról szóló története: „Tenerifén az első héten nem a megszokott szállásunkon laktunk, a Parador hotel ugyanis tele volt a többi csapattal. Így aztán 500 méterrel lejjebb találtunk szállást. Ez a munkában semmilyen különbséget nem jelentett, ráadásul a második héten már a megszokott szállásunkat is elfoglalhattuk. Általában nem szeretek a vulkánnál lenni, de ezúttal nagyon értékeltem. Semmi sem terelte el a figyelmemet, hosszú ideje nem volt rá példa, hogy csak ettem, aludtam és edzettem. Nagyon jót tett. 1,5 kilót fogytam, még nem tartok ott ahol szeretnék- júliusra 66 kg-os testsúlyt szeretne elérni-, de a számok azt mutatják, ugyanott, ha nem előrébb járok a felkészülést tekintve, mint egy évvel ezelőtt. Papíron pontosan ott vagyok, ahol a Tour de France-hoz lennem kell.

route-map másolat.jpg

Sajnos a nagyszerű mezőnyt felvonultató Romandie-t egyetlen magyarországi televízió sem közvetíti- így maradnak a streamek, amik itt egészen jól össze vannak gyűjtve. A blogon minden szakaszról lesz összefoglaló. Persze a kerékpársport kedvelőinek így sem kell szomorkodniuk, hiszen bringát az Eurosporton ezen a héten is láthatnak, minden nap élőben mutatjuk a török kör aktuális szakaszát, ma például délután 2-től az első hegyi etapot.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr226097937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DZSI 2014.04.29. 23:29:42

Azért Froome-tól ezek a nyilatkozatok nagyon úgy hangzanak, mint amikor egy bajnok fogadkozik, de aztán a verseny mégsem jön össze. Persze jól ment ma prológón, Nibalit megelőzte. És azért én szurkolok neki, tavaly is mindenhol neki szurkoltam ahol elindult.
Aztán a Romndiai kör kapcsán ne feledjük el, hogy van ott egy regnáló MTB világbajnok Nino Schurter személyében az Oricában. Pár sort majd kérhetnénk, néhány érdekességet mindig tud írni az esbringa, amit még nem tudtam az ismert sztárokról?
süti beállítások módosítása