Brailsford Froome.jpg

Ománban állt először rajthoz ebben a szezonban a Tour de France címvédője, Christopher Froome. Bár nagyon az idény elején járunk, az már most jól látható, hogy remek formában van. A Zöld-hegyre megdöbbentően jó idővel, 18 perc 33 másodperc alatt tekert fel, ami a verseny történetének legjobb eredménye ezen az emelkedőn. Tavaly Joaquim Rodrigeuznek 19 perc 14 másodperc kellett, akkor 4mp-cel előzte meg a kenyai születésű britet. Két éve Vincenzo Nibali 19:24 alatt ért fel. Az olasz ezúttal nem mutatta meg, milyen erőben van, pusztán csak feltekert. A L'Équipe Sir Dave Brailsfordot, a Sky főnökét faggatta a hétfői számában Froome-ról és Wiggins-ről.

Milyenek az első benyomásai a 2014-es Froome-mal kapcsolatban?

Nagyon jók. Azt gondolom, elég jól átvészelte a telet, pedig ez általában problémás szokott lenni az első Tour-győzelem után, hiszen folyamatosan jönnek a különböző felkérések, meghívások a szponzoroktól. Utána remekül edzett Dél-Afrikában, nagyon komolyan vette, és az első teszten is gond nélkül átment. Idén kevesebb rajtunk a teher, mint tavaly volt, így többet dolgozhattunk a taktikánkon. Azt gondolom, az elején ideges volt, nem tudta, hol is tart, de egy született versenyző. Ha lehetősége adódik, nem hagyja ki.

Tapasztaltak olyan dolgokat Wiggins sikere után, amik most Froome felkészülését szolgálják?

Mindenki más, de hasonlóakat fedeztünk fel Chris Hoy-nál és Victoria Pendletonnál is (pályakerékpárban). Egy nagy diadal után nehéz visszazökkenni a hétköznapokba, de Chris Froome egy nagyon komoly ember. Neki nem az a célja, hogy egyszer győzzön a Touron. Többször akar. Erre koncentrál, nagyon ambiciózus. Ha csak egyetlen eredmény elérésére vágyunk, és az összejön, utána már nehéz, hiszen nincsen semmi. De ha az a cél, hogy többet és többet nyerjünk, akkor a munka folytatódik tovább.

Nehéz Bradley Wiggins-nek új célokat találnia?

Való igaz, változtak Bradley céljai, ő már a 2016-os olimpiáról beszél (pályakerékpárban), és szerintem jó, hogy éremmel akar visszavonulni. Pályával is kezdte a pályafutását, szép lenne, ha egy ott szerzett éremmel tudná befejezni.

Wiggo Ruta del Sol.jpg

Nem lesz túl nehéz neki ez az átmeneti év az országút és a pálya között?

Úgy vélem, a tavalyi év okozott gondot, idén tisztán lát. Tisztában van vele, hogy ő a Tour de France első brit győztese, ezt már felfogta és vállalja is, szerintem jól érzi magát a bőrében. Azon gondolkodik, hogy mire mehet a pályafutása végén, de megítélésem szerint rendben van.

Hogyan fogják meghozni a döntést, hogy Wiggins ott lesz-e a Touron?

Még semmi sem dőlt el. Azt a csapatot fogjuk elvinni Franciaországba, amelynek szerintünk a legnagyobb esélye lesz arra, hogy megnyerje a Tour de France-t, támogassa Christ. Hasonló a helyzet, mint az olimpián volt, amikor Chris Hoy és Jason Kenny között kellett választani a repülő versenyre. Ott is rengeteg volt az érzelem (végül nem a legenda, hanem Kenny- aki szintén az lesz- állt rajthoz). Majd júniusban meglátjuk, és eldöntjük, melyik a legerősebb csapatunk.

Meghatározó lesz benne Chris Froome véleménye is?

Ahogyan minden évben, úgy most is meghallgatunk mindenkit. Ugyanakkor a döntés a miénk lesz.

 

Programok

Chris Froome: jelen állás szerint a Tirreno-Adriatico és a katalán kör a két márciusi viadala, utána még nem tudni. Ha tippelni kellene, áprilisban talán a Roubaix, de inkább a Liege-Bastogne-Liege, majd a Tour de Romandie, egy újabb edzőtábor, amit a Dauphiné és a Tour de Suisse követ, végül a fő verseny, a Tour de France.

Bradley Wiggins: a procyclingstats – szerint szintén ott lesz a Tirrenon, majd a Milánó-SanRemon is, és utána a katalán körön. Az ő esetében már az áprilisi Roubaix és a májusi kaliforniai kör is biztos, amennyiben hihetünk a korábbi nyilatkozatainak.

A bejegyzés trackback címe:

https://esbringa.blog.hu/api/trackback/id/tr255831663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása